Болести

Рак на ендометриума

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение на рака на ендометриума

От съществена важност е раково болните пациенти да бъдат подробно информирани и запознати със заболяването, както и с опциите за лечение. След първите тежки емоционални моменти, при съобщаване на диагнозата, изключително важно е болният да не остава сам и да не губи надежда. Често шокът и стресът не дават възможност на пациента да зададе на специалиста всички интересуващи го въпроси. Именно поради това, е препоръчителна подкрепата на други членове на семейството, които да присъстват на последващия преглед.

Добрата психологическа нагласа на пациента за борба с тежкото заболяване трябва да бъде подкрепяна както медицинския персонал така и от близките.

Второ мнение

При възможност е препоръчително да се поиска второ мнение от специалист, който да потвърди диагнозата, фазата на заболяването и планираното лечение. В повечето случаи, забавянето, поради необходимостта диагнозата да се потвърди не намалява ефективността да лечението.

Подготовка за лечението

Изборът на терапия зависи от размера на тумора, стадия на заболяването, взаимозависимостта му и степента на диференциация (сочи в каква степен раковите клетки наподобяват нормални клетки и дава информация за това колко бързо се развива тумора). Влияние оказват още и други фактори, като възраст на пациента и общо здравословно състояние.

Важни въпроси преди започване на терапията са:

 • Какъв е вида на ендометриалния карцином?
 • Разпространил ли се ракът и в какъв стадий е заболяването?
 • Необходими ли са допълнителни изследвания с цел откриване на метастази?
 • Каква е степента на диференциация на тумора?
 • Какви са опциите за лечение?
 • Какви са очакваните ползи от различните видове лечение?
 • Какви са рисковете и възможните странични ефекти на различните видове лечение?
 • Колко ще струва лечението?

Методи на лечение

При жени с ендометриален карцином съществуват няколко опции на лечение. Мнозинството от болните се лекуват чрез хирургични интервенции, друга част с лъчетерапия, а в редки случаи се прилага хормонотерапия, както и комбинирано лечение от няколко вида терапии.

Оперативно лечение

При оперативното лечение се премахва матката (хистеректомия) чрез разрез на коремната стена. Възможно е и отстраняването на фалопиевите тръби и двата яйчника.

По преценка на хирурга могат да бъдат отстранени и лимфните възли, намиращи се в близост до тумора, за да се провери за наличие на ракови клетки. Ако такива бъдат открити, съществува риск заболяването да се е разпространило и до други части на тялото. Обикновено при липса на метастази в лимфните възли, пациента не се нуждае от по-нататъшно лечение.

Основни въпроси, свързани с хирургичната интервенция са:

 • Какъв тип ще е операцията?
 • Необходими ли ще са болкоуспокояващи медикаменти в постоперативния период?
 • Колко дълъг ще е периода на хоспитализация?
 • Ще съществуват ли дългосрочни странични ефекти от операцията?
 • Кога ще е възможно връщането към нормалния начин на живот?
 • Операцията ще се отрази ли на половата активност?

Лъчетерапия

При лъчетерапията се използват високо енергийни лъчи за разрушаване или намаляване на раковите клетки. Атакувани биват само раковите клети в облъчваната област.

При жени с I, II или III стадий на рак на ендометриума се прилага комбинирано лечение от хирургични интервенции и лъчетарапия. Лъчетерапията се прилага както предоперативно (с цел намаляване размера на тумора), така и постоперативно (с цел унищожаване на останали ракови клетки). Лъчетерапията се прилага и при пациенти, при които операция не може да бъде извършена.

Използват се два вида лъчетерапия за лечение на рак:

 • Външна лъчетерапия - източника на радиация се намира извън тялото. При процедурата се налага хоспитализиране. Терапията се провежда 5 дни в седмицата в продължение на няколко седмици.
 • Вътрешна лъчетерапия - Имплантанти, съдържащи радиоактивно вещество се поставят в близост до тумора. При процедурата се налага хоспитализиране, тъй като импланта остава в тялото на пациента няколко дни.

Някои пациенти се нуждаят от вътрешна и външна лъчетерапия.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия се състои в приемането на медикаменти, целящи предотвратяването на възможността раковите клетки да използват хормони, необходими за растежа им. Преди започването на терапията се назначават изследвания на хормоналните рецептори. Резултатите от лабораторните тестове на тъканта на матката спомагат да се установи дали съществуват естрогенни или прогестеронни рецептори. Ако те съществуват е вероятността пациентката да се повлияе от терапията е по-голяма.

Хормоналната терапия е систематичен тип терапия, тъй като повлиява раковите клетки в цялото тяло. Обикновено при нея под формата на лекарствен препарат се приема прогестерон.

Хормонотерапията се прилага при пациентки, при които операцията и лъчетерапията не са приложими. Назначава се още в случаи на метастази на карцинома в белия дроб или други отдалечен органи и рецидиви.

Странични ефекти на терапиите

Тъй като лечението на рака уврежда и здрави клетки и тъкани на тялото, често се появяват редица нежелани странични ефекти. Страничните ефекти зависят от множество фактори, включващи вида на лечението и неговата продължителност и варират при всеки пациент и при всяка последваща процедура.

Оперативно лечение

Обикновено след хистеректомия се появяват симптоми като прекомерна умора и болка, които отминават в период от 4 до 8 седмици след операцията. Съпътстващите симптоми включват още - гадене, повръщане, подуване на корема и проблеми с пикочния мехур. Именно поради това, в някои от случаите лекарите препоръчват прием само на течности за известен период и постепенно захранване.

При жени с извършена хистеректомия менстуралните цикли прекъсват и не е възможно забременяване. При премахването на яйчниците менопаузата настъпва мигновено и типичните за нея симптоми като горещи вълни са по осезаеми в сравнение с естествената менопауза. Обикновено за облекчаване на симптомите на менопаузата се назначава хормонозаместителна терапия, но има лекари против тази практика, тъй като се счита, че допълнителният прием на естроген е рисков фактор, който може да предизвика рецидив на заболяването.

Жени, претърпели хистеректомия, често се измъчват от съмнения относно своята сексуална пълноценност. Чувството на загуба води до затруднения в половия живот и промени в либидото. Споделянето на тези чувства с партньора спомага за възвръщане на самочувствието и връщане към нормален начин на живот.

Лъчева терапия

Страничните ефекти на лъчетерапията са зависими преди всичко от дозата и третираната част на тялото. Чести странични ефекти на лечението са - суха, зачервена кожа; загуба на окосмяване в третираната област; загуба на апетит; прекомерна умора. При някои жени се появяват сухост, сърбеж, чувствителност и парене във вагината. Възможно е още лъчетерапията да причини диария или често и дискомфортно уриниране. Намаляването на броя на белите кръвни клетки по време на лъчевата терапия увеличава риска от инфекции.

Препоръчително е по време на терапията пациентите да се въздържат от полови контакти. При повечето пациенти възвръщането към обичаен полов живот е няколко седмици след приключване на лечението. Съществуват медикаменти за облекчаване на вагиналния дискомфорт, свързан с лечението.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия може да причини множество странични ефекти. Жените приемащи прогестерон често задържат течности, имат повишен апетит и повишават теглото си. При пациенти, които все още имат менструация се наблюдават промени в менструалните цикли.

Хранене

От жизнена важност за раково болните пациенти е доброто хранене и запазването на максимална физическа активност.

Намаленият апетит е чест симптом по време на или непосредствено след проведено лечение. Често нормалният прием на храна се затруднява от чувство на отпадналост, умора, гадене и диария.

Продължи да четеш за Рак на ендометриума на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.04253 seconds