Болести

Рак на ендометриума

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Как се поставя диаднозата рак на еднометриума?

При жени със симптоми, предполагащи наличието на рак на ендометриума се назначават изследвания на кръвта и урината. За да се постави диагноза се назначат и някои от следните изследвания:

  • Гинекологичен преглед - преглеждат се вагината, матката, пикочния мехур и ректума за наличие на „бучки" или изменения във формата и размера им. С помощта на спекулум се изследват горната част на вагината и шийката на матката.
  • Цитонамазка - вземат се клетки от шийката на матката и горната част на вагината, които в последствие се изследват лабораторно за абнормални клетки.
  • Трансвагинален ултразвук (трансвагинална ехография) - в вагината се въвежда вагинален трансдюсер и се оглеждат женските репродуктивни органи - матката, яйчниците, шийката на матката и вагината.
  • Биопсия - взема се част от тъканта на маточната лигавица. Обикновено процедурата се извършва чрез сепарирано абразио или аспирационен кюртаж. Взетата тъкан се изследва за наличие на ракови клетки, хиперплазия и други заболявания. Често за кратък период след извършването на биопсия пациентите имат оплаквания свързани с болки и вагинално кървене.

Продължи да четеш за Рак на ендометриума на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.03952 seconds