Болести

Рак на ендометриума

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Рискови фактори за развитието на рак на едометриума

Не е известна точната причина за поява на ендометриалния карцином, но съществуват редица рискови фактори, които увеличават вероятността за поява на заболяването:

  • Възраст - карцинома на ендометриума засяга предимно жени над 50 годишна възраст.
  • Ендометриална хиперплазия - рискът от появата на рак на ендометриума е повишен при жени с ендометриална хиперплазия.
  • Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) - използва се за облекчаване на симптомите на менопауза, превенция на остеопорозата (изтъняване на костите) и намаляване на риска от сърдечни заболявания и удар. Жените, приемащи естрогени без прогестерон са с по-висок риск за развитие на рак на ендометриума. Рискът се увеличава още повече, ако приемът на естроген е дългосрочен. Счита се, че постоянната естрогенна стимулация на ендометриума при липсата на прогестеронова промяна води до хиперплазия, а в последсвие и до рак на ендометриума. Именно поради това, преди започването на хормонозаместителна терапия е наложителна консултацията с лекар, с цел преценка на вероятните ползи и рискове. Препоръчително е ХЗТ да се съпровожда с чести профилактични прегледи и при евентуална поява на карцином на матката, той да бъде диагностициран в ранен стадий.
  • Затлъстяване и свързани заболявания - Организмът произвежда естрогени в мастната си тъкан. Именно поради това, повишените нива на естрогени в огранизма са характерни за жени с наднормено тегло. Смята се, че високите нива на естогени са основна причина за по-високата заболеваемост при жени с наднормено тегло. При телесна маса от 13,5 кг. до 22,5 кг над нормата, има 3 пъти по-висок риск, а при телесна маса с 50 кг. над нормата - 9 пъти по-висок риск за развитие на рак на ендуметриума. Свързани със затластяването и възрастта заболявания като диабет и хипертония също увеличават риска за развитие на ендометриален карцином.
  • Тамоксифен (Tamoxifen) - медикамента се прима за превенция и лечение рак на гърдата, но същевременно повишава риска за появата на ендометриален карцином. Рискът се свързва най-вече с естрогенния ефект върху матката. Обикновено жени, приемащи Тамоксифен биват следени за появата на симптоми на рак на ендуметриума. Според изследвания, ползите от приема на Тамоксифен за лечение на рак на гърдата надвишават риска от развитие на други карциноми. Въпреки това, лекарството не трябва да се приема без лекарско предписание, тъй като преди изписването му се вземат предвид предишни заболявания и фамилната анамнеза на пациента.
  • Раса - ракът на ендуметриума е по-ширико разпростраен при жени от европеидната раса
  • Колоректален карцином - жени с колоректален карцином са застрашени в по-голяма степен и от появата на маточен карцином.

Съществуват и други рискови фактори, свързани с продължителността на излагане на женския организъм на естрогени. В рискова гупа, поради по-дългото излагане на естрогени попадат - нереждали жени, жени с менструация в ранна възраст или такива, които са навлезли късно в менопауза.

Продължи да четеш за Рак на ендометриума на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.12981 seconds