Болести

Разширени вени

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Варикозни вени

Разширените вени са подути, деформирани вени. Те най-често се локализират в долните крайници, но се наблюдават и в други части на тялото. Обикновено варикозните вени не предизвикват оплаквания, но в някои случаи могат да доведат до усложнения като лека до умерена болка, кръвни съсиреци или кожни язви.

Обзор

Вените са кръвоносни съдове, които пренасят кръвта от тъканите на тялото до сърцето. По хода на вените са разположени клапи, които подпомагат еднопосочното движение на кръвта към сърцето. Ако тези клапи са слаби или повредени, кръвта са връща назад, вените се раздуват и могат трайно да се разширят.

Редица фактори могат да повишат риска за развитието на разширени вени:

  • наследственост
  • възраст
  • пол
  • бременност
  • наднормено тегло и затлъстяване
  • липса на движение.

Разширените вени са лекуват с промени в начина на живот и различни медицински процедури, като основните цели на лечението са облекчаване на симптомите, предотвратяване на усложненията, както и подобряване на външния вид.

Прогноза

В началото варикозните вени обикновено не водят до здравословни проблеми и представляват само козметичен проблем. При наличието на леки симптоми, те се могат да се облекчат само чрез промяна в начина на живот.

В някои случаи разширените вени предизвикат усложнения като болка, образуване на кръвни съсиреци или кожни язви. При по тежко протичане може да се наложи извършването на една или повече медицински процедури, както за подобряване на външния вид на разширените вени, така и за облекчаване на болката.

Съществуват терапевтични мероприятия за лечение на разширени вени, които са извършват бързо и лесно и не изискват дълго време за възстановяване.

Продължи да четеш за Разширени вени на следващата страница.

Page generation time: 0.07333 seconds