Болести

Атеросклероза

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Атеросклероза

Атеросклерозата е заболяване, при което във вътрешния слой на артериите се натрупват мазнини, холестерол, калций и други вещества, образувайки т. нар. атеросклеротични плаки. С течение на времето, плаките се втвърдяват, артериите се стесняват и притокът на богата на кислород кръв към органите и други части на тялото намалява. Атеросклерозата може да доведе до сериозни здравословни проблеми, в това число инфаркт на миокарда, инсулт и дори смърт.

Преглед

Атеросклерозата може да засегне всяка артерия в тялото, включително тези в сърцето, мозъка, ръцете, краката и таза. В зависимост от това кои артерии са засегнати се развиват различни заболявания.

  • Исхемична болест на сърцето (ИБС). Наблюдава се при наличието на атеросклеротични плаки в стените на коронарните артерии. При намаляване на кръвотока или запушване на коронарните артерии може да се появи болка в гърдите и да се развие сърдечен удар. В световен мащаб, исхемичмичната болест на сърцето е една от основните болести, водеща до смърт.
  • Мозъчно-съдова болест. Наблюдава се образуване на плаки в каротидните артерии, които доставят богата на кислород кръв към мозъка. Когато притока на кръв към мозъка се намали или блокира, може да настъпи мозъчен удар или инсулт.
  • Периферна артериална недостатъчност. Настъпва при натрупване на плаки в големите артерии, които доставят богата на кислород кръв към краката, ръцете и таза. Намаленият или блокиран приток на кръв води до липса на чувствителност, болка, а понякога и до развитието на опасни инфекции в съответните части на тялото.

Атеросклерозата може да протича безсимптомно и първата проява на болестта да е сърдечен удар или инсулт.

Основното лечение на атеросклерозата се състои в промяна в начина на живот. В определени случаи може да се наложи прием на лекарства, както и извършване на специални медицински процедури.

Причината за развитие на атеросклероза не е известна. Въпреки това, определени с рискови фактори увеличат вероятността за нейната поява. Такива са:

  • липса на физическа активност;
  • тютюнопушене;
  • нездравословното хранене.

За съжаление има и рискови фактори, които не могат бъдат контролирани:

  • възраст;
  • наследственост.

Прогноза

Правилно проведеното лечение намалява броя на смъртни случаи причинени от болести, произтичащи от атеросклерозата и подобрява качеството на живот на хората с тези заболявания. Въпреки това, броят на хората с диагноза атеросклероза остава висок.

За предотвратяване или забавяне на развитието на атеросклероза и произтичащите от нея болести се препоръчва придържане към здравословен начин на живот. Това, заедно с непрекъснатата медицинска грижа, могат да помогнат за избягване на болестта.

Page generation time: 0.03509 seconds