Новини и статии

Ваксина против СПИН намалява с 1/3 опасността от заразяване

Публикувано в: Превенция и хигиена, Любопитно 24 September 2009

ваксинация

Експериментална ваксина срещу СПИН за първи път намалила опасността от заразяване, съобщиха учените след най-големият експеримент за откриване на ваксина срещу ХИВ в света, който те определиха като "пробив" в медицината, предаде АФП.

Новината беше оповестена след провеждането на американско-тайландско изследване, спонсорирано от американската армия и осъществено от министерството на общественото здраве на Тайланд. "Ваксината намалява с 31.2% опасността от заразяване с ХИВ", се казва в комюникето, разпространено от изследователите на пресконференция в Банкок. "Резултатът представлява пробив в разработването на ваксина срещу ХИВ, защото за първи път има данни, че ваксина срещу ХИВ има превантивно действие", допълниха те. "Това е много важен научен пробив, който ни дава надежда, че глобално ефективна ваксина може да бъде разработена в бъдеще", заяви полковник Джером Ким, представител на изследователската програма за СПИН на американската армия. "Това е първото доказателство, че ваксина срещу ХИВ може да предпазва от заразяване", каза още той. Ваксината е ефективна комбинация от две по-стари ваксини, които отделно не намаляват опасността от заразяване. Тя била тествана върху 16 000 тайландски доброволци, изложени на средна опасност от заразяване, в две тайландски провинции близо до Банкок, като опитите започнали през октомври 2003 г.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14859 seconds