Новини и статии

Нисковъглехидратното хранене може да увеличи холестерола

Публикувано в: Хранене и диети 25 February 2010

330996main_full

Американски учени са установили, че диетите, които са с ниско съдържание на въглехидрати, но относително богати на мазнини, помагат за намаляването на излишните килограми, но ефектът не е положителен при редуцирането на лошия холестерол.

Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 32 доброволци с наднормено тегло. Една част от тях са подложени на нисковъглехидратен хранителен режим, а останалите на диета с високо съдържание на въглехидрати. И двете групи загубили средно по 6 килограма за 6 седмици, но участниците, консумирали по-малко въглехидрати, имали повишен лош холестерол, а останалите  намалили нивото му. Установено е още, че доброволците от първата група имат повишаване на нивата на свободните мастни киселини в кръвта, които се освобождават при разрушаване на наситените мазнини. Това затруднява черния дроб да складира глюкоза, което води до повишаване на захарта и риска от диабет.

Заключението на специалистите е, че богатите на мазнини диети всъщност имат негативен ефект върху метаболизма по време на отслабването.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10616 seconds