Новини и статии

14 полезни свойства на кафето

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 16 September 2009

чаша кафе

Репутацията на тази напитка старателно се подкопава, въпреки че в действителност то може да се нарече и лекарство, и лек стимулант, а дори и антидепресант. Учудващо е, но е истина: кафето се комбинира много добре с алкохола. В смисъл, че учените са доказали: почитателите на алкохола, които редовно пият кафе, в по-малка степен рискуват да получат цироза на черния дроб. Разбира се, за да не се разболяваме, много по-просто е да се откажем от пиенето. Но с науката не се спори.

Усмихвайте се, когато пиете чаша кафе сутрин. Учените са установили, че една или две чаши кафе дневно повишават настроението и общото здравословно състояние. За това трябва да благодарим на допамина - вещество, което според учените отговаря и за привикването ни към кафето. Но не се увличайте! Същото проучване показва, че тези, които пият повече от 2 чаши кафе на ден, рискуват да разберат какво представлява пристъпът на паническата криза.

Проучване, което е продължило около 30 години, потвърждава, че при тези, които не обичат да пият кафе, рискът да се разболеят от болестта на Паркинсон е много по-висок в сравнение с кафеманите.

Оказва се, че прословутите антиоксиданти, за ползата от които тръбят всички диетолози и привърженици на рационалното хранене, се съдържат в големи количества в кафето. Според статистиката повечето кафемани получават необходимата си дневна доза от антиоксиданти именно от кафето.

Кафето, без преувеличение може да се нарече черно злато - също както и нефтът. Не е изненадващо, тъй като кафето е вторият по икономическа значимост продукт в света. След бензина, разбира се.

Въпреки факта, че кафето значително намалява риска от диабет тип две, самите диабетици, които предпочитат кафето пред всички останали напитки, по-трудно контролират нивото на кръвната си захар.

След изтощителни тренировки във фитнес залите изпийте чаша кафе - болката в мускулите ще изчезнат като по чудо. Проучванията показват, че кафето значително намалява болката в мускулите и е по-ефикасно от аспирина.

Развенчан е митът, че кафето нарушава дейността на сърцето. Още едно проучване потвърждава, че 4-5 чаши кафе на ден ще ви направят по-малко уязвими към различните видове сърдечносъдови заболявания.

Междувременно на тези хора, които се гордеят с невероятната си памет, няма да им попречат няколко чаши кафе на ден: учените твърдят, че кафето подобрява краткосрочната памет. Може би това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

Жените, почитателки на кафето, не трябва да се притесняват за паметта си, когато остареят. Само три чашки на ден и жените, прекрачвайки 60 години, ще страдат по-малко от загуба на памет и влошаване на познавателните функции.

Кофеинът не предизвиква хипертония. Изненадани ли сте? Въпреки това нещата не са толкова прости. Нека го кажем така: при тези, които не пият кафе, след една или две чаши кръвното налягане се повишава временно. Но при тези, които пият редовно кафе, нищо подобно не може да се случи, вероятно поради привикването.

Кафето - това е отрова. В прекия смисъл на думата. Кофеинът спада към алкалоидите.
Също така към тях се отнасят и морфинът, мескалинът, стрихнинът и никотинът. За наше щастие съдържащите се алкалоиди в кафето са в минимални количества и затова не може да ни навредят значително.

Кафето е полезно за децата: през 1999 г. официално са одобрени инжекциите с кофеин при бебетата, които страдат от внезапно спиране на дишането.

С помощта на кафето вие дори може да избегнете и посещението при зъболекар - най-важното е да не поставяте в чашата с кафе захар и мляко! Печеното кафе на зърна има антибактериални свойства, които могат да унищожат стрептококус мутанс - бактерия, която е една от причините за възникване на кариес и дупки в зъбите. Между другото това свойство на кафето няма нищо общо с кофеина, така че почитателите на безкофеиновото кафе няма за какво да се притесняват.

Въпреки впечатляващите предимства и ползи от кафето не си струва целенасочено да започнете да го пиете, особено ако преди това не сте били в редиците на кафеманите.

А почитателите на кафето е добре да не забравят, че въпреки многото проучвания, които показват ползата от 3 или повече чаши дневно, изпитото количество е строго индивидуално. Ако кафето не ви действа добре на стомаха, обърнете внимание на други напитки - зелен чай или мате. Но ако чаша ароматно кафе ви събужда сутринта и ви зарежда с жизненост и добро настроение, ще кажа само едно нещо - пийте за здраве

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Ако може да посочите източника на информация за тази статия .. и по-точно, кои проучвания показват, че консумацията на "поне 3 чашки на ден" и т.н. са полезни...защото за пръв път чувам, да има данни, че повече от 2 кафета на ден са полезни.. а и от научна гледна точка подобни твърдения звучат нелогично..

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13791 seconds