Новини и статии

Храни срещу женски неволи

Публикувано в: Здравни новини 16 March 2011

brokoli

Всяка жена на определена възраст започва да се оплаква от това и онова. Някои дами са стриктни и се грижат за здравето си, други са твърде заети с работа, семейство и нямат време да се погрижат за най-дребните болежки. Природата се е погрижила за представителките на нежния пол, които не обичат много да гълтат хапове или са твърде затрупани в ангажименти, за да обърнат внимание и на себе си.

Предлагаме ви няколко естествени източници на здраве, които са леснодостъпни и вкусни.

Ленено семе

Лененото семе е богато на важните Омега-3 мастни киселини, които допринасят за хормоналния баланс в организма. Те пазят от сърдечни проблеми, които са една от водещите причини за преждевременна смърт при жените. Диетичните фибри в лена имат свойствата на антиоксидант, който чисти организма от отровите и прави кожата красива. Лененото семе засилва плодовитостта и облекчава болките при менструация. Омега-3 киселините са много нестабилни и при излагане на светлина са податливи на окисляване. Затова купувайте прясно ленено семе.

Фасул

Във фасула почти няма холестерол и мазнини, затова той е подходяща храна за жените, които пазят диета.  Той е отличен източник на зеленчукови протеини и фибри. При все по-увеличаващия се брой на заболелите от рак на дебелото черво жени, дори повече отколкото от рак на гърдата, фибрите и фитоестрогените /естествени растителни хормони/ във фасула пазят от рак.

Цитрусови плодове

Ярките плодове, като портокали и папая, са богати на витамин С, който забавя процесите на стареене. Вместо да правите скъпи козметични процедури яжте пресни цитрусови плодове. Портокалите са отличен източник на фолиева киселина, която намалява риска от вродени дефекти и загуба на памет. Те съдържат бета каротин, който се акумулира в кожата и действа като естествено слънцезащитно средство.

Джинджифил

Джинджифилът облекчава гаденето и повръщането по време на бременност. Той помага и за по-бързото възстановяване след раждане. Включете джинджифил в диетата си и за да се отървете от стомашните спазми и киселините.

Броколи

Броколите са богат източник на калций и витамин В, които играят важна роля за здравето на костите. Те съдържат сулфурофани, които пазят от рак и чистят излишния естроген. Повишеното ниво на естроген в организма може да предизвика напълняване, хормонални нарушения и да увеличи риска от образуване на кисти или рак на гърдата.

Червени боровинки

Тези горски плодове имат способността да лекуват остри инфекции на пикочните пътища, от които жените страдат повече, отколкото мъжете. Сокът от червени боровинки е пълен с витамин С, от който  урината се окислява и се намалява вероятността от появата на раздразнения.  Червените боровинки помагат при лечението на грип и стомашни болки.

Спанак

Един от най-добрите източници на фолиева киселина – спанакът, предпазва от вродени дефекти, сърдечни болести, деменция и рак на дебелото черво. Антиоксидантът лутеин в спанака пази кожата от изгаряне и дехидратация и забавя появата на бръчки.

Пшенични зародиши

Половин чаша житни зародиши осигурява на жените повече от половината от необходимата дневна доза магнезий. Той играе важна роля за намаляване на стреса, за укрепването на костите и регулиране на тироидната функция. При 20% от жените след менопауза тази функция е нарушена. Магнезият помага и за производството и отделянето на инсулин.

Съветът на специалистите
Обогатяването на диетата с гореспоменатите хранителни продукти не може да замени консултацията със специалист, когато има налице сериозен здравословен проблем!

Нискомаслено кисело мляко

Жените след 45-годишна възраст често страдат от остеопороза заради намаляването на естрогена в организма им и ускоряващата се загуба на костно вещество след менопаузата. Приемането на достатъчно калций е решаващо за предпазване от остеопороза, а киселото мляко е отличен източник на това вещество. То е богато и на пробиотици и създава добра среда за развитието на полезните бактерии в храносмилателния тракт, което от своя страна води до засилване на имунитета.

Тлъста риба

Рибите, като сьомга, скумрия и тон, са добър източник на Омега-3 мастни киселини. Те допринасят за намаляване на риска от образуване на тромби, което може да се случи при продължително приемане на противозачатъчни хапчета. Тези киселини са много полезни за бременните и кърмачките, защото помагат за оптималното развитие на мозъка и зрението на бебетата. Омега-3 повишава нивото на серотонина, който подобрява настроението и бори следродилната депресия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09468 seconds