Новини и статии

3D филмите предизвикват у някои зрители главоболие

Публикувано в: Превенция и хигиена 11 January 2010

3dmovies

Американски офталмолози твърдят, че хората с незначителни зрителни проблеми могат да получат главоболие при гледане на триизмерно кино, съобщи Ройтерс.

Лек мускулен дисбаланс в очите например, при нормални обстоятелства се обработва от мозъка по напълно естествен път, но триизмерните изображения предлагат напълно ново сетивно преживяване, изискващо допълнителни умствени усилия, което може да доведе до главоболие. При нормални обстоятелства очите виждат предметите под леко различен ъгъл, а мозъкът преработва изображенията и създава пространствено възприятие. Обаче технологията, която създава илюзия за триизмерни изображения, не е сходна с естествените методи на мозъка.

Хората, които имат проблеми с очните мускули, не могат да гледат подобни филми, без да усетят главоболие или гадене. Досега не е изследвано какъв процент от зрителите не се чувстват добре след прожекция на триизмерни филми, но новите технологии са насочени към ликвидирането на този дискомфорт. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11317 seconds