Новини и статии

7 мита, с които се самозалъгват пушачите

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 30 June 2009

Цигара

Че капка никотин може да убие кон и предизвиква рак, го знаят дори и децата. Но, изпушвайки една цигара, вие поглъщате от 0,1 до 1,8 милиграма никотин и по "конната" схема ще трябва да се стягате за гробището още след първата кутия цигари...

1. НАЙ-ВРЕДЕН В ЦИГАРИТЕ Е НИКОТИНЪТ

В действителност никотинът не е канцерогенен. Той е преди всичко наркотик, който предизвиква пристрастяване и ни кара да пушим. А заедно с дима в организма наистина попадат опасни вещества, съдържащи се в цигарените смоли. Техните съставки, с дима и кръвта, попадайки в някои от органите (от устната кухина до пикочния мехур), предизвикват развитието на тумори.

2. ПУРИТЕ И НАРГИЛЕТАТА СА БЕЗОПАСНИ

Тези аксесоари за пушене наистина рядко причиняват рак на белия дроб, тъй като не е прието димът им да се вдишва. Въпреки това именно пушенето на пура и наргиле причинява рак на ларинкса и устните. При това пурите са лидери по съдържание на смоли.

3. ТЮТЮНОПУШЕНЕТО УСПОКОЯВА

В действителност компонентите на тютюна (катран, никотин, дим и т.н.) не действат отпускащо, а просто "слагат спирачки" на най-важните части на централната нервна система. Привиквайки да се разтоварва с помощта на цигарата, човек без нея вече не може да се отпусне. Така че се получава един порочен кръг: и възникването, и прекратяването на стреса попадат под зависимостта на пушенето.

4. ПУШАЧИТЕ ПОДДЪРЖАТ ТЯЛОТО СИ В ДОБРА ФОРМА

Първо, наоколо е пълно с димящи дебеланковци.

На второ място, притъпявайки чувството на глад с цигара, провокираш развитието на гастрит и язва. И трето, загубата на тегло с помощта на цигарите - това е все едно да си болен от тежко инфекциозно заболяване и да се радваш, че се "топиш от него".

5. ЛЕКИТЕ ЦИГАРИ НЕ СА ОПАСНИ

Уви, това не е така. Използвайки постоянно леки цигари, пушачите дърпат от цигарата по-често и по-дълбоко, което впоследствие може да доведе до рак не на самите бели дробове, а на така наречените белодробни периферии - алвеолите и малките бронхи.

6. ПУШЕНЕТО КОНЦЕНТРИРА

Как ли не! Никотинът стимулира нервната система, води до изчерпването на енергийните възможности на мозъка.

Тютюнът се е превърнал в своеобразен стимулант: при изпълнението на сложна умствена работа човек започва да пуши цигарите една след друга, за да запази концентрацията си.

7. ЦИГАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАТ С ПОСТЕПЕННОТО ИМ НАМАЛЯВАНЕ

Трудно е, но не е невъзможно. Но вместо да се пушат не 10, а 5 цигари на ден, по-добре е да приложите заместителна никотинова терапия. При нея след отказване от тютюнопушенето се приема определена доза никотин, намаляваща синдрома на "отмяната". Може да се използват за тази цел съдържащи никотин дъвки, лепенки, таблетки и спрейове.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Спрях цигарите на 01.01. и се чувствам прекрасно

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17154 seconds