Новини и статии

Алкохолът – универсален враг на здравето

Публикувано в: Здравни новини 11 April 2011

chivasregal

Германски специалисти твърдят, че злоупотребата с алкохол в Европа е основната причина за близо 10% от всички видове рак при мъжете и 3% от раковите заболявания при жените.

Учените са анализирали данни от Франция, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Гърция, Германия и Дания и са установили, че 50 400 случая на определени видове рак са били причинени от консумация на алкохол над определените норми.

Много от случаите са можели да бъдат избегнати, ако консумацията е била ограничена до две алкохолни питиета на ден при мъжете и едно - при жените, както препоръчват много здравни организации, поясняват учените. Стандартното питие съдържа около 12 гр. алкохол и е еквивалентно на 1 чаша вино от 125 милилитра или около четвърт литър бира.

Много хора дори не знаят, че алкохолът може да увеличи риска от рак. По данни на СЗО има причинно-следствена връзка между консумацията на алкохол и рака на черния дроб, на гърдата и на дебелото черво, както и на рака на горната част на храносмилателната система, съобщава Ройтерс.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17773 seconds