Новини и статии

Алкохолът увеличава 7 пъти риска от рак на хранопровода

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 18 August 2009

Чаша уиски

Прекалената употреба на алкохолни напитки значително повишава риска от рак: при хората, пиещи редовно, вероятността да развият рак на хранопровода нараства седем пъти, с 80% се увеличава риска от рак на дебелото черво и с 50% рак на белите дробове.

Онколозите определиха статистически значимите връзки между редовната употреба на бира и твърд алкохол и шест вида ракови заболявания. Между впрочем умерената консумация на вино не води до същите негативни последици за здравето, заявяват учени от Университетите на Монреал и Макгил в Канада. Самите медици са се учудили от получените резултати: оказало се, че ежедневната консумация на бира или други алкохолни напитки с висок градус съществено увеличава вероятността от тумор на хранопровода, дебелото черво, стомаха, черния дроб, панкреаса, белите дробове. Най-големи вреди алкохолът нанася на хранопровода и черния дроб. Особено голяма е заплахата от развитие на онкозаболявания при хора, които консумират алкохол, включително бира, всеки ден или по няколко пъти дневно, предупреждават специалистите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13579 seconds