Новини и статии

Бременните жени не трябва да консумират лакрица

Публикувано в: Бременност и майчинство 10 October 2009

Лакрица

Жените, които прекаляват с консумацията на продукти, съдържащи лакрица /сладък корен/ по време на бременност, излагат своето дете на риска от възникване на интелектуални и поведенчески нарушения.

Лекари от Университета на Хелзинки и Университета на Единбург са установили, че деца, чиито майки са употребявали по време на бременност много продукти с лакрица имат по-лоши конгнитивни способности, страдат от синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Медиците смятат, че основният компонент на лакрицата, глициризин, има негативно действия върху пациентите и позволява на хормона на стреса да премине от майката към плода. Високите равнища на този хормон под названието глюкокортикоид отрицателно влияят на развитието на мозъка на бебето и се асоциират с поведенчески разстройства в детството.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05576 seconds