Новини и статии

Черешите чистят токсини и топят мазнини

Публикувано в: Хранене и диети 29 June 2010

chereshi1
Наричат черешите „плодове на любовта" заради сърцевидната форма и червения им цвят. Познати са повече от хиляда сортове череши. Преди векове римляните са ги пренесли от Мала Азия. Имало обичай само високопоставени и почитани гости да се черпят с дребния плод. По-късно френските кавалери окачвали черешки на вратите на по-срамежливите дами, за да покажат любовта си.

Вкусните плодове са богати на провитамин А, витамините от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Черешите активират обмяната на веществата, подобряват апетита, работата на мозъка и укрепват организма.

Честото им хапване намалява теглото, холестерола и високото кръвно. Благодарение на съдържащите се в тях биологично активните вещества се нормализира съсирването на кръвта и се укрепват кръвоносните съдове. Сладките плодове извеждат токсините и обогатяват с желязо при анемия. Те са полезни още при болки в ставите, артрит, подагра, ревматизъм. В черешите има много целулоза, която подобрява перисталтиката. Фруктозата пък бавно се разгражда в кръвта и помага при диабет. Но ако имате проблеми със стомаха, не трябва да прекалявате с количествата, защото ще се подуете и често ще отскачате до тоалетната.

Черешата е плод и за красота, тъй като е богата на антиоксиданти. Полезна е за кожата и дори я предпазва от ултравиолетовите лъчи. Ако искате да се отървете от няколко излишни килограма и токсини, хапвайте череши.

Има си и черешова диета с различни варианти. Една от тях е 5 дни, след които може да свалите 5 килограма. Преди това обаче трябва да се уверите, че здравословното ви състояние позволява такава диета. Дори и да не издържите пет дни, може да се прочистите за ден-два с килограм и половина плодове на ден. Добре е да пиете поне литър и половина вода, избягвайте кафе, алкохол и цигари, разхождайте се и спортувайте.

Сокът от череши подобрява храносмилането, притежава тонизиращи свойства, полезен е при ревматични заболявания. Обикновено с лечебна цел се пие по една чаена чаша сок от череши три пъти на ден преди ядене.

Не само плодовете, но и отвара от дръжките на череши е лек при заболявания на сърцето. Кората на дивата череша е широко използвана при приготвянето на сироп против кашлица. Сокът от череши съдейства за бързото възстановяване на организма след голямо физическо натоварване. Черешовият сок ще ви тонизира след спортни занимания. Шепа червени сърчица ни прави по-здрави, красиви и усмихнати. Плодовете на любовта ни помагат да спим през нощта и да сме свежи през деня.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02377 seconds