Новини и статии

Ползите от кората на плодовете

Публикувано в: Хранене и диети 11 July 2011

orangepeel

Поговорката - По една ябълка на ден - бягай докторе от мен, е вярна, но само, ако не я обелите преди да я изядете. Учените са открили, че съдържащата се в кората на ябълките киселина е много полезна. Тя спомага за укрепването на мускулите и поддържа нормалните стойности на холестерола и кръвната захар. Но не само ябълковите кори са полезни...

ПРАСКОВИ

Този плод често се подценява. Богатата на калий и витамин А кора на прасковите обновява и хидратира кожата, укрепва имунната система, чисти токсините от организма, предпазва очите от перде и намалява риска от рак, сърдечни болести и артрит.

С кората на прасковата можете да почистите лицето си. Поръсете с малко захар кората от вътрешната й страна и натъркайте леко лицето си. След това изплакнете с хладка вода.

ЛИМОНИ И ЛАЙМ

Те съдържат лимонена киселина и с корите им може да се лъскат  месинг, мед и други цветни метали. Ако добавите и малко сода за хляб, резултатът ще бъде още по-добър. Сложете няколко парченца кора от лимон или лайм в бутилка водка за ароматизиране на напитката.

Кората от лимон придава на зехтина много приятен вкус, може да се използва и за поправяне на вкуса на по-дълго престоял зехтин. За премахване на неприятна миризма от микровълновата печка сложете в открит съд с вода лимонова кора и малко лимонов сок  и оставете да ври на тихо 10 минути.

ПОРТОКАЛИ

Кората на портокалите е богата на мощни антиоксиданти, наречени супер флавоноиди, които намаляват значително холестерола. Според американски учени, антиоксидантите в портокаловите кори са 20 пъти по-силни, отколкото в портокаловия сок.

Добавяйте настъргани портокалови кори в сладкишите или изцеждайте плодовете заедно с корите в сокоизстисквачка.

БАНАНИ

Лъскайте стайните цветя с вътрешната страна на обелките от бананите. Освен, че правят листата лъскави, банановите кори  действат като естествен пестицид и обогатител. С обелка на банан може да лъснете и обувките си. Натрийте ги с кората и после избършете с мека кърпа.

Корите на банана съдържат калий и антиоксиданти, които правят кожата мека и еластична. Те помагат и при натъртвания. Кората на банана успокоява сърбежа при ухапване от комар.
Когато е сварена, може и да се яде.

Учени от Тайван са открили, че екстракт от бананови кори облекчават депресията, защото са богати на регулиращия настроението серотонин. Кората на бананите е полезна за очите - съдържащият се в нея антиоксидант лутеин предпазва очните клетки от ултравиолетовите лъчи, които са главаната причина за развитие на катаракта.

Варете 10 минути бананова кора  и изпийте отварата или я сложете в сокоизстисквачката и изпийте сока.

ПАПАЯ

При загрубяла кожа на краката и напукани пети кожата ви ще омекне, ако изтъркате ходилата си с кората на папая. Папаята е богата на витамин А и папаин, които разграждат неактивните протеини и отстраняват мъртвите клетки.

Обелките от папаята може да послужат като ексфолиираща маска за лице. След като изтъркате лицето си, изчакайте 5 минути преди да го измиете.

KИВИ

В мъхестата и стипчива кора на кивито има 3 три пъти повече антиоксиданти отколкото в пулпата. Те имат противоракови, противовъзпалителни и антиалергични свойства. Освен това кората на кивито унищожава бактерии като стафилококи и E-coli, които причиняват хранителни отравяния. Ако не можете да ги ядете сурови, ги пасирайте заедно с други плодове, например банани

НАР

Изсушената кора от нар помага при стомашни проблеми, като диария. Кипнете в чаша вода парченце от кората с една пръчка ванилия и изпийте отварата след като изстине. Пийте по 3 пъти на ден до изчезване на симптомите.

КАРТОФИ

Кората на 1 голям картоф съдържа половината от необходимата дневна доза разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. Затова печете, варете и пюрирайте картофите необелени.

За да потъмните белите си коси, сварете за половин час във вода обелки от картофи и след охлаждане изплакнете косата си с отварата. При редовно изпълнение на тази процедура белите коси постепенно ще потъмнеят.

КРУШИ

С обелването на крушите се лишавате от най- полезните вещества. Корите на крушите са много по-богати на фибри, концентрирани витамини и хранителни вещества от месото на плода. Те съдържат  киселина и протеин, за който е доказано, че спира растежа на раковите клетки.

AВОКАДО

Маслото в кората на авокадото е фантастичен серум за кожата, защото прониква дълбоко в кожната тъкан и я омекотява и овлажнява. Маслото от авокадо съдържа много стеролини, които намаляват старческиге петна и лекуват слънчевите изгаряния. Американски учени са открили, че то увеличава значително колагена в кожата и следователно предпазва от бръчки. Намажете с вътрешността на кората лицето си и след 15-20 минути го изплакнете.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05355 seconds