Новини и статии

Червеният лук и ползите му за сърцето

Публикувано в: Хранене и диети 7 October 2010

chervenluk

Червеният лук обикновено се пренебрегва заради по-големият и по-вкусен бял сорт. Учени обаче твърдят, че зеленчукът в червено-лилав цвят може да помогне за предотвратяване на сърдечни болести.

Те са открили, че лукът - често използван в средиземноморската и индийската кухня,  помага за премахването на лошия холестерол от организма, който може да причини инфаркт и инсулт. В същото време червеният лук запазва добрия холестерол, който помага за предпазване от сърдечни заболявания.

Резултатите от експеримент с хамстери, които били подложени на високохолестеролна диета в комбинация с червен лук, показват, че след осем седмици нивата на лошия холестерол спаднали средно с 20 на сто.

Изследването подкрепя твърдението, че редовната консумация на лук намалява риска от коронарна болест на сърцето. Въпреки че в Европа белите сортове са по-популярни, червените се използват в Индия, Средиземноморието и Близкия изток. Те са много по-сладки от белите разновидности и често се използват сурови в салатите.

Лукът отдавна е известен с ползите си за здравето, включително за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и кашлица.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17306 seconds