Червеното вино предпазва от кариес
Италиански учени са изследвали антибактериалните свойства на червеното вино и са установили, че то може да унищожава вредни за зъбите бактерии в устната кухина. Проучването, публикувано в Food Chemistry journal, е проведено с вино, чийто алкохол е премахнат.
Известно е, че алкохолът има антибактериални качества, но изследователите са решили да проверят свойствата на самото вино без етанола. Резултатите показват, че червеното вино, дори и безалкохолно, може да предпазва зъбите от опасните бактерии (Streptococcus mutans), които се хранят със захари и допринасят за деминерализацията на зъбния емайл.
Това е поредното научно доказателство за полезността на червеното вино, което намалява риска срещу много болести - от сърдечно-съдови, неврологични проблеми и рак.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Съвети за добра устна хигиена от Д-р Молдованов
- Нанопочистване „пързаля” бактериите по зъбния емайл
- Червеното вино помага за отслабване
- Искате зъби без кариеси? Яжте червени боровинки
- Практически съвети за предпазване от хепатит А
- Ходенето пеша пази жените от инсулт
- Как да се разпознае рискът от инсулт
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.