Новини и статии

Цигарите нанасят жесток удар по белите дробове

Публикувано в: Любопитно 16 September 2009

цигари

Хроничната обструктивна белодробна болест е една от най-страшните "екстри", с които се сдобиват пушачите Преди три години, когато се обсъждаше да се забрани пушенето в страните от Европейския съюз, пулмолозите предложиха най-напред на политиците да проверят състоянието на белите си дробове. При повечето от тях, които са били зависими от този вреден навик, тестът показал наличието на типичните симптоми на хроничните белодробни заболявания. Резултатите се оказали шокиращи, защото те всички са били абсолютно сигурни, че нямат никакви здравни проблеми.

И докато в Европа мерките, ограничаващи тютюнопушенето, вече дават първите добри резултати, у нас хората продължават да си пафкат с любимия на всеки българин лайтмотив: "На мен това не може да ми се случи". Само че може...

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е събирателно понятие, което обединява в една група заболяванията на дихателната система: хроничен обструктивен бронхит, белодробен емфизем, бронхиална астма в тежка форма. Признаците, посочващи наличието на ХОББ - бавно прогресираща бронхиална обструкция, вследствие на която се нарушава проходимостта на бронхите и по тази причина въздухът не може свободно да достига до белите дробове. ХОББ често се бърка с астма, вероятно защото и в двата случая са налице сериозни проблеми с дишането. Въпреки това хроничната обструктивна белодробна болест се различава по това, че засяга всички части на дихателната система, докато при астмата има възпаление само на бронхиалната стена. В ранен стадий, който продължава от 10 до 15 години, ХОББ протича безсимптомно и хората дори и не подозират за наличието на това заболяване. Но още първият удар, който предизвиква заболяването най-често след 20 години активно пушене, може веднага да причини пълна инвалидност и загуба на трудоспособността. Пулмолозите разграничават две форми на болестта:

Емфизематозна - в резултат от нея се развива кислородна недостатъчност. Розовите въздишки, както образно я наричат пациентите - за да облекчат дишането си, свиват устните си на тръбичка и тогава се разнасят звуци, наподобяващи въздишка. Тези хора могат да бъдат определени дори и по външни характеристики: те са много слаби, с розов цвят на лицето, с честа и суха кашлица.

Бронхиална - като резултат от хиперсекрецията на слуз възниква стесняване на бронхите, в резултат на което се нарушава белодробната вентилация. Болните се различават по това, че са пълни, със синьо-червено лице и тяло, силна кашлица с обилно отделяне на храчки.

Как да си върнем здравето?

Със съвременните методи на лечение може не само да се повлияе върху ХОББ, но също така и да се спре прогресивното действие на болестта. За всеки пациент се изготвя индивидуална програма и се подбира специален комплекс от препарати, а не някакво общовалидно лекарство. За предпочитане са инхалациите с бронхолитици: лекарството попада направо в бронхите, няма странични ефекти от страна на другите органи и не се предизвиква медикаментозна зависимост.

Друго предимство на инхалаторите пред хапчетата е тяхното бързо действие. Таблетката, за да донесе дългоочакваното облекчение, трябва да попадне в стомаха, след това в червата и едва тогава се абсорбира в кръвта. Отнема скъпоценни минути и дори часове. Впръснатото от инхалатора лекарство започва да действа след няколко секунди.

Разбира се, не може да постигнете абсолютно здраве на белите си дробове, ако сте заклет пушач, със стаж над 20 години - това е нереалистично. Но може значително да се подобри състоянието.

При лечение на умерена и тежка степен на ХОББ към комплексната бронхоразширяваща терапия се назначават и отхрачващи препарати - за прочистване на дихателните пътища. Иначе слузта, натрупана в бронхите, ще блокира достъпа на лекарствата до огнището на болестта.

При спазването на всички препоръки на лекаря пациентите чувстват значително подобрение още през първия етап на лечението: отслабва кашлицата, преминава недостигът на въздух, намалява болката в белите дробове.

Попадате ли в групата на риска?

Клиничните симптоми на болестта - недостиг на въздух, кашлица с храчки, неразположение - възникнат при заклети пушачи с 20-годишен стаж, особено ако те изпушват най-малко една кутия цигари на ден, както и хората, заети в производство с висока концентрация на прах или газове. Ако вече сте над 40, а през половината от живота ви сте пушили или работили във вредни условия, задължително трябва да проверите дали не сте в рисковата групата на ХОББ. За всеки отговор "да" си напишете 5 точки:

  • Аз съм пушач с над 20-годишен стаж.
  • Мъчи ме постепенно нарастващ недостиг на въздух, задъхвам се, когато се качвам до третия етаж.
  • Страдам от хроничната кашлица на пушачите, съпроводена с отделянето на храчки.
  • Налице са тежест в гърдите и хрипове в белите дробове.
  • Често боледувам от различни дихателни инфекции.

Ако резултатът е повече от 10 точки - това означава, че сте изложени на риск от хронична обструктивна белодробна болест. В този случай не отлагайте посещението си при пулмолог. Първо, лекарят най-напред ще направи бърза диагностика - компютърна спирометрия с фармакологични изследвания: последователно на пациента се въвеждат лекарства и в зависимост от реакцията на бронхите се анализира естеството на заболяването, след което се назначава лечение.

Защо е толкова трудно да ги откажем?

Защо на хората им е толкова трудно да се откажат от цигарите? Резултатите от ново изследване на американските пулмолози показва: никотинът, попадайки в организма, дразни центъра на удоволствието в главния мозък, което води до формирането на временни ендорфини - специални хормони на щастието. Те се съдържат в кръвта на всеки от нас, но в различни количества. Не изпитват недостиг от тях само 30% от хората. Останалите 70% постоянно усещат липсата на ендорфини, което често става причина за тъга и депресия.

За да повишат нивото на хормоните на щастието, някои отиват в спортните зали, други се отдават на творчество. А останалите ... пушат. Ето защо малцина успяват да изхвърлят така бързо кутията с цигари на боклука.

Като се има предвид този факт, пулмолозите не просто предпазват пациентите от разрушителните страсти, но и създават специфични програми за ограничаване и спиране на тютюнопушенето, опирайки се на помощта на психотерапевтите, нарколозите, иглотерапевтите. Според българската здравна организация в момента 600 милиона души по света страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Смъртните случаи от болестта стабилно нарастват и лекарите прогнозират, че до 2020 г. това заболяване ще заема пето място сред всички заболявания с летален изход, а до 2030 година може да се превърне в безспорен лидер.

Нови научни факти

Пушенето отключва мигрената!

Ново проучване е установило, че пет изпушени цигари на ден стартират механизма на развитие на мигрена. Влиянието на тютюнопушенето върху главоболието отдавна е спорен въпрос. Но в новото проучване учените са изследвали 361 студенти по медицина, които са познавали точно симптомите на мигрената, а това несъмнено е повлияло на точността на резултатите. Оказва се, че пристъпи са били наблюдавани при 16% от участниците, а 20% от доброволците са били пушачи. Пушенето повишавало с 29% броя на студентите, страдащи от мигрена.

Изследването също показва, че броят на изпушените цигари влияе върху честотата на мигрената. Когато превишат нормата от пет цигари, студентите са били наясно, че ги очаква пристъп на болка.

Хроничното главоболие е много разпространен симптом, но 90% от пациентите прибягват до самостоятелно лечение, злоупотребявайки с лекарствата и страдащи от страничните им ефекти. В момента е много популярна версията, че мигрената е състояние на повишена възбудимост на невроните. Каналите на йоните в клетъчните мембрани са тънки и лесно възбудими, затова мозъкът на хора, страдащи от мигрена, лесно реагира на дразнители като тютюнопушенето например.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

4 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

И никотина не отключва мигрена това е мит,никотина влияе на централната нервна система (има опускащ ефек не еофоричен ефект и не стимулича мозъка да произвежда ендорфини ).Стимуланти които карат мозъка да произвежда повече ендорфини са антидепресантите(които са много по вредни от цигарите)ама се продават в аптеките.Второ марихуаната която според много проучвания е по безвредна и от цигарите и от хапчетата ама това е друга тема.

Първо електронната цигара не съдържа само никотин(това си е измама)спорен е въпроса не дали е вредна ,а дали вреди по малко от цигарите,защото в течноста за ел.цигара се съдържат канцерогенни вещества.Второ незнам от каде черпите тази информация за проучвонията ,но според моите проучвания има толкова много иследвания и пручвания от различни институти и на всичките резолтатите се различават ,че да се чудиш на кой да вярваш.
Колкото до никотина това "Резултатите от ново изследване на американските пулмолози показва: никотинът, попадайки в организма, дразни центъра на удоволствието в главния мозък, което води до формирането на временни ендорфини - специални хормони на щастието. Те се съдържат в кръвта на всеки от нас, но в различни количества. Не изпитват недостиг от тях само 30% от хората. Останалите 70% постоянно усещат липсата на ендорфини, което често става причина за тъга и депресия" те това е пълна глупост.

все трябва да има нещо за успокоение на мозъка трябва да се взема хапче за глава и да се мият по често зъбите да намали нервите под венеца!!!!

електронната цигара скъпа не пречи на здравето в нея има само никотин.Никотина не е вреден той е едно от най безвредните неща в цигарите.Едно от вредните неща в цигарите са катраните те увреждат дробовете затова трябва да се пията витамини да се възтановят нивата.Само,че електронната цигара трябва да се следи качеството и..

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14838 seconds