Новини и статии

Пулмологът: Смекчаването на забраната за пушене е лицемерно и безотговорно

Публикувано в: Здравни новини 16 March 2010

bial_drop

Интервю с доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, началник на Клиниката по белодробни заболявания към Военномедицинската академия.

Доц. Костов, кои заболявания на белия дроб зависят от нашето поведение?

Тази година е обявено от СЗО и от всички респираторни асоциации за година на белия дроб. И Българското дружество по белодробни блести има целта и честта да бъде флагман на тази кампания. И в тази инициатива основният акцент ще бъде върху  социално значимите болести. Една от тях, към която аз имам специално отношение, е хроничната обструктивна белодробна болест. Годината на белия дроб идва точно в момента на разгорещени дебати около най-важния причинен фактор за хроничната обструктивна белодробна болест - тютюнопушенето. Големият проблем в нашия социум е, че хората твърде малко знаят за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и много голяма част от тях се отнасят лекомислено, несериозно към рисковете от тютюнопушенето и съответно към риска да развият такава болест.

Доказана ли е връзката между пушенето и ХОББ?

Числата са железни, неоспорими. Между 80 и 85 процента от болните с ХОББ са настоящи или бивши пушачи. Доскоро се мислеше, че ХОББ е само пушаческа кашлица, преходен синдром, който при спиране на цигарите може да бъде преодолян. Научните изследвания доказаха, че става дума за много тежка болест, дори системна - сега сред специалистите се поставя въпросът за нейния системен характер. Т.е. ХОББ е заболяване на само на белите дробове, а на целия организъм.

Бронхите са засегнати от тежък възпалителен процес, който за разлика от този при астма е неизлечим. Всъщност възпалението е лечимо, но не може да бъде излекувано. Ние можем да контролираме симптомите, но не можем да спрем възпалението на белия дроб. В една или друга степен то прогресира и след 30-40 години (при някои хора в по-кратък период) води до инвалидизиране на целия организъм.

Води до тежък задух и до смърт?

До тежък задух, до дихателна недостатъчност. Въпросът е дали един болен с ХОББ ще доживее този срок, защото много преди това той придобива и други съпътстващи болести. Тук ще вметна, че се очаква през 2020 г. ХОББ да бъде №3 по смъртност в целия свят. А ако се отчете общо смъртността от ХОББ и пневмонии, това ще бъде най-честата причина за смърт в световен мащаб.

Възможно ли е пасивен пушач да се разболее от ХОББ?

Да. Пасивните пушачи по-често боледуват от ХОББ, отколкото  здравата популация непушачи, т.е. тези, които нямат такъв досег с тютюнев дим. И  това са фактически достоверни данни.

Като председател на Научното дружество по белодробни заболявания какво е становището Ви за подготвяното смекчаване на забраната за пушене на обществени места?

Ние тепърва ще разискваме подготвянето на официално становище по този въпрос. Новите дебати по темата  предизвикаха недоумение сред нас, защото след всичко, което беше подготвено и така уверително подсказано, че на 1 юни ние ще имаме закон с тотална забрана на тютюнопушенето, изведнъж се оказа, че има много опоненти. Искам да кажа няколко неща като мое лично становище. Не  точно като председател на дружеството, а като лекар пулмолог с 25-годишна практика.

Мисля, че тук става въпрос за едно доста лицемерно отношение. Не може мен да ме лишават от правото да избирам заведение, като поставят на някои заведения табелка, че това са заведения за пушачи. Пушачът може да ходи навсякъде. Той може да влезе в едно непушаческо заведение и да не пуши примерно 2 часа, защото е по-лек пушач. Той може да пуши цигари през 2 часа, може и да се въздържи. Може да излезе вън и да си изпуши цигарата, и пак да влезе. Аз обаче няма да мога да вляза в моето любимо заведение, което, както предполагате, ще бъде обявено за пушаческо. Защото за непушачи ще бъдат обявени заведения, които са според мен не така атрактивни.

Второто, което е ужасно, е отношението на тази държава към младото поколение. Питам аз - кой ходи по заведения? Ходят вашите деца, ходят тийнейджърите. Това означава, че ние ще допуснем всяка вечер това младо поколение, чийто бял дроб до 25-годишна възраст се развива, да бъде стопирано и опорочено неговото нормално развитие.

Доц. Костов, как отговаряте на хората, които казват: Дядо ми пушеше, но доживя до 90 години?

Отговарям със следния факт - само 20% от пушачите ще боледуват от ХОББ. Вероятно дядо му или дядо й е бил между онези 80%. Големият проблем обаче е, че аз не мога да кажа на никой пушач до каква степен е застрашен, т.е. няма изработени  прогностични фактори. Освен това, пушачите са застрашени не само от ХОББ, но и от белодробен рак. Той си взима останалите проценти от онези 80 на сто, които не са развили ХОББ, т.е. белодробният рак може да засегне както пациенти с ХОББ, така и такива, които нямат функционална деструкция,  които нямат промени.

Категорично ли е доказана връзката между пушенето и белодробния рак?

Абсолютно! Мога да цитирам достатъчно достоверни данни от ниво А. Ние учените, работещи в областта на белодробните болести, казваме: ниво А на достоверност означава доказано проспективни, достатъчно верни, достатъчно масивни клинични проучвания - 80% от болните с белодробен рак са пушачи. От тях близо 70% са с ХОББ. Т.е. имаме един фактор тютюнопушене и втори независим фактор ХОББ. И двата водят в една посока - рак на белия дроб.

Защо е толкова нелечимо това злокачествено заболяване?

В момента белодробният рак е №1 в света сред раковите заболявания. Коварен. Той е №1 при мъжете (като причина за смъртност от злокачествени заболявания - б.р.) и в първата тройка при жените. Жените настигнаха по пушене мъжете. В това отношение фактите са зловещи - 17% от българските тийнейджърки пушат и само12% от българските тийнейджъри. Казвам „само" с ирония. Нашите бъдещи майки пушат по-често от момчетата! Зловещият характер на белодробния рак се състои в това, че той много рядко се открива навреме. Няма ранни признаци. И в момента, в който го открием, ние сме закъснели.

Обикновено късметлиите са тези, при които той се открива на случаен преглед, при случайни дълбоко специализирани изследвания като компютърна томография на белия дроб. Или по повод на някаква малка пневмония, която кара болният да отиде и да си направи рентгенова снимка. Но, забележете, дори и когато го видим на рентгенова снимка в много голяма степен той е вече късен. Ранен е, ако го видим на сканиране, при компютърна томография.

Има ли връзка между пушенето и риска от туберкулоза?

Връзката не е точно директна, но всеки фактор, който уврежда белия дроб, защитните му механизми, е от значение. А едно от тежките последствия от тютюнопушенето е увреждането на защитните механизми на белия дроб, на ресничестия епител. Туберкулозният микробактерий е  инхалаторен, влиза по въздушно-капков път. Ако имаме добър ресничест епител, добра секреция, това е нашата прахосмукачка. Но ако „прахосмукачката" не работи и  влизането е в достатъчно висок обем на бактериите, то тогава шансът ни да го направим, да се защитим, е по-малък. Но това е индиректна връзка. По-важни фактори при туберкулозата са контактът, масивността на контакта, обкръжението, моментното състояние на организма. От значение са физическата, психическата преумора, вокалните механизми, наличието на алкохолизъм, диабет, придружаващите болести като цяло.

Реален проблем ли е за България в момента туберкулозата?

Да, реален проблем е. България е обявена между двайсетте страни с най-висока степен на резистентност на туберкулозния микробактерий. Броят на новозаболелите всяка година също е проблем. Старо схващане е, че туберкулозата застрашава бедните,  ромите. Имаме болни на високи позиции, имаме болни деца на интелектуални семейства, имаме болни хора от средната класа. Въпросът е къде ходиш, с кого се срещаш, има ли около теб заболели, добре ли си обгрижен, храниш ли се редовно, спиш ли редовно.

Ами един тийнейджър, който през вечер ходи в задимени заведения и не спи достатъчно, и няма време да се  възстанови физически - ето го повишеният риск. Среща се с друг негов приятел, който му хвърля достатъчна доза от микробактерия, и в този момент, когато е недоспал, недоял, организмът му е отслабнал, инфекцията влиза в него, това може да се случи.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Коя точно е здравата популацията от непушачи, необкръжени от пушачи, която е изследвана? Едно изречение за обяснение? И толкова много за обвинения? Хайде, моля Ви се! Това е смешно! Няма никакви категорични доказателства за връзката между ХОББ, астма, рак на белите дробове с пушенето на пушещите и пасивните пушачи. Дори активните пушачи по-често да заболяват и умират от тези болести, няма доказателства, че те са виновни за болестите при непушачите, т.е. пасивно пушещите, както тук се прави опит да се квалифицира частта от хората, които не пушат. Принципно съм против пушенето в заведения за обществено хранене, вкл. ресторанти, барове, кафенета и дискотеки. Но смятам, че е прекалено излишна тази истерия около пушенето на повече от 60% от социума.

Az sam mom4e no znam 4e pu6eneto e mnogo wredno , wsi4ki znaqt towa no na nikoi ne m pyka !

И какво излиза сега? И да спра да пуша все тая!?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.29925 seconds