
Защо обичаме сладко или солено?

Оказва се, че влечението към определени вкусови усещания не е случайно. Слабостта към шоколад възниква, например, заради недостиг на серотонин, хормона на удоволствието.
Американски учени са провели изследване с участието на 18 000 души, като целта била да открият връзка между характера на човека и хранителните му предпочитания.
Горчивите храни обикновено са предпочитани от хора, постоянно намиращи се в центъра на вниманието, а млечните продукти са любими на сдържаните интроверти, склонни към уединение. Жизнелюбивите личности, непрекъснато подчертаващи своята уникалност, обожават бонбоните.
Според авторите на експеримента хората, които обичат солено, не само изпитват дефицит на определени минерални вещества, но и са личности, плуващи по течението и смятащи, че съдбата им не се определя от тях, а от външни обстоятелства. Любовта към лютивата храна е признак не само на нестабилно кръвно налягане, но и на педантичност. А пристрастието едновременно към сладко и солено е типично за талантливите и творчески натури.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Физически натоварвания срещу депресия
- Разкриха механиката на синдрома на внезапна смърт при децата
- Как да запазим енергията си, без да посягаме към сладкото
- Сладките изкушения правят лоша услуга на децата
- Сънят ни прави по-умни
- Плацебо ефектът не е плод само на въображението
- Дългосрочната памет може да се управлява?
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.