Новини и статии

Цигарите удрят не само в сърцето, а и в краката

Публикувано в: Превенция и хигиена 16 September 2009

цигара

Атеросклерозата е едно от най-опасните заболявания - лекувайте го навреме Мишените на атеросклерозата, наричана още "епидемията на века", са най-различни - съдовете на сърцето, мозъка и краката. На нея се дължат 8 от 10 случая на увреждания на артериите, захранващи мускулите на краката. Болки, дори при минимално натоварване, язви и гангрена - това са финалните акорди на атеросклерозата, известна още и като "болестта на пушачите".

Не искаме да ви плашим, но при 30-35% от пациентите със заболявания на кръвообращението на краката, а паралелно и на сърцето и мозъка, има огромен риск от фатален инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт, а всеки четвърти губи крака си (някои - и двата).

Следователно борбата трябва да започне още при първите сигнали на атеросклерозата.

Анатомия на болестта

В здравия кръвоносен съд кръвта протича свободно, миейки гладката му вътрешна стена, а в болния по пътя є има пречка. Първо малка, но постепенно тя става непреодолима. Просветът на съдовете все повече и повече се стеснява от плаки, отлагания на мазнини, преди всичко от холестерол.

Меката еластична артерия се превръща в нещо, наподобяващо стоманена жица. А колкото по-тесен е съдът, толкова повече са ощетени малките разклонения и капилярите и толкова по-малко кислород и хранителни вещества постъпват в тъканите на организма. В общи линии работата на краката може да бъде сравнена с работата на двигател: в режим на празен ход - минимална консумация на гориво, по време на движение - колкото по-висока е скоростта, толкова по-големи са разходът и нуждата от гориво. Прекратявайки потока на горивото - моторът заглъхва, запуши ли се артерията - мускулите на краката "стачкуват", престават да се съкращават, затова ходенето или бягането често предизвикват болки.

С течение на времето запушените части в артериите се разширяват все повече и повече, което води до по-ниска от нормалната температура на крайниците, а по-късно - и до некроза на тъканите, до развитието на гангрена. И тъй като атеросклерозата е системно заболяване, обикновено се задръстват и други кръвоносни съдове. Всеки втори пациент с атеросклероза на краката има увредени сърдечни артерии, всеки четвърти - сънни артерии. Нещо повече - изтъняват стените на най-големите магистрали - аортите, което заплашва с развитие на аневризма - разширяване на съдовете - и последващото им разкъсване.

Ако усетите проблем, веднага идете на лекар!

Преглеждайки краката ви и не откривайки пулс на тези места, където обикновено се открива, лекарят може да определи кой съд е блокиран от плаки. Въпреки това, точна картина може да дадат само резултатите от специално ултразвуково изследване. Също толкова информативен е и методът на ангиографията, когато в артерията се въвежда специален контрастен разтвор, повишаващ видимостта на съдовете. През последните няколко години за диагностика се използват и по-съвременни технологии - рентгенова и магнитно-резонансна томография.

При атеросклерозата на краката са възможни три сценария

При първите два - когато са блокирани главните артерии на краката - се налага операция, която да ги замени с байпас или с изкуствени протези. Ако атеросклерозата е "изяла" артериите на глезените, хирургът е безсилен - кръвообращението в краката лекарите ще се опитат да подобрят с лекарства.

Това заболяване не може да се излекува напълно, защото съдовите промени са необратими.

Трябва на всяка цена да се спре развитието на болестта, и ако не може да се излекува кракът, то поне да се отложи ампутирането!

Днес има много лекарства, които може да помогнат. Запомнете: задачата е сложна и лекарят ще се опита да намери тези средства и процедури, които да намалят вискозитета на кръвта, да отстранят съдовите спазми, да развият резервния кръвен поток в болния крак, да повишат стабилността на съдовата стена към пониженото съдържание на кислород в кръвта, да предотвратят образуването на нови плаки и да нормализират кръвното налягане. Понякога снабдяването на периферните части на крака с кръв се влошава толкова, че заплашва самата му жизнеспособност. Тогава за работа се хващат съдовите хирурзи. Най-честият избор - байпас.

От каква се провокира?

Атеросклероза не се развива току-така. Тя се провокира от начина на живот на съвременния човек.

  • Пушенето: до 98 на сто от пациентите, които се оплакват от болки в краката, са заклети пушачи!
  • Диабет: той повишава 5-8 пъти вероятността от съдови заболявания на краката.
  • Високото кръвно налягане: само една цифра: при 95% от пациентите, страдащи от болести на артериите на краката, кръвното налягане е над нормалното.
  • Повишени нива на холестерола: холестеролът се разделя на "лош" (този, който се натрупва в съдове - т. нар. липопротеиди с ниска плътност), и "добър" (липопротеиди с висока плътност, които, обратното, изхвърлят холестерола от организма). Колкото по-ниска е концентрацията на липопротеидите с висока плътност, толкова по-голяма е вероятността от атеросклероза.
  • Хиподинамика: ако начинът ви на живот се вмества в определението "обездвижване", във вътрешния слой на съдовете се образуват в недостатъчни количества много необходими на организма вещества, които предотвратяват кръвните съсиреци и образуването на атеросклеротични плаки.

Мъжете боледуват по-често от жените

До 50 - 60 години прекрасната половина от човечеството е защитена от женските полови хормони, докато мъжките са слаби в това отношение. Освен това, тютюнопушенето и други "провокатори" играят по-важна роля в живота на мъжете.

Наднормено тегло: семейна предразположеност. Най-честата причина за стесняване на съдовете при пациенти до 50 години - генетично обусловена особеност на метаболизма, когато в организма се произвежда много "лош" холестерол и малко "добър".

Преохлаждане: повтарящото се въздействие на студа върху кръвоносните съдове води до спазми, влошаване на тонуса, което впоследствие предизвиква развитието на хронична недостатъчност на кръвообращението.

Рани: при недостатъчен приток на кръв дори и най-малката рана, най-вече при диабетици, може да донесе големи проблеми.

Проверете сами състоянието си

Заплашва ли ви атеросклероза на крака, можете да определите сами, отговаряйки на въпросите от експресния тест. При всеки четири "да", независимо на кой от въпросите - съществува подозрение, че сте в опасност, а ако същите четири "да" са във втората колонка - болестта вече е засегнала артериите и трябва да потърсите лекар в най-кратки срокове:

  • Проблеми със съдовете при близки роднини?
  • Пушите?
  • Възраст над 40 години?
  • Кръвно налягане над 130 на 85?
  • Затлъстяване?
  • Повишени холестеролни нива?
  • Кръвна захар на гладно над 5,5 ммол/л?
  • Заболявания на бъбреците?
  • Заболявания на артериите на сърцето, на главния мозък?
  • Липса на физическа активност?
  • Студени крака?
  • "Лазене на мравки"?
  • Блед цвят на краката?
  • Болки при ходене в задната част на стъпалата?
  • Болки в краката през нощта?
  • Дълго незарастваща рана или язва?

Какво съветват специалистите?

Разбира се, няма нищо по-добро от профилактиката. Но ако първият звънец на атеросклерозата вече е звъннал - без значение къде - в съдовете на краката, сърцето или мозъка - забавянето на процеса е напълно възможно. Най-важното е да се премахнат колкото може повече рискови фактори - възможно най-бързо и категорично. Затова не пушете. Не злоупотребявайте с алкохол.

Мнението, че алкохолът в малки дози разрежда кръвта - е само предположение. В най-добрия случай може да говорим за червено или бяло трапезно вино в дози - не по-големи от 150 мл на ден.

Пазете краката от травми, особено при вече нарушена циркулация и висока кръвна захар. Практикувайте мобилни спортове (гимнастика, колоездене, каране на ски), ходете повече пеша.

Носете удобни обувки. Консумирайте храни, богати на влакна, хляб от пълнозърнесто брашно, плодове и зеленчуци, морско зеле, пресни сокове. Излишното количество холестерол може да изхвърлите с помощта на растителни масла (2-4 супени лъжици на ден). За подобряване движението на кръвта е необходимо да се пият не по-малко от 2-3 литра течности дневно (но, ако имате високо кръвно налягане - не повече от 1,5 литра, при отоци - не повече от 800 мл). Освен това, организмът се нуждае от достатъчно вещества, които разреждат кръвта (вариант - смокинята).

Следете кръвното си налягане.

Най-малко веднъж годишно си правете изследване на кръвта за холестерол и липопротеиди. Ако нивата им са над нормите, опитайте да ги нормализирате с подходяща диета. Ако това не помогне, тогава ще се наложи да приемате специални лекарства по лекарско предписание - статините ще върнат нивата в безопасен диапазон. Посещавайте най-малко 1-2 пъти в годината хирург или съдов хирург. Следете състоянието на артериите си с помощта на ултразвук.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Медицински Пиявици – цена 7лв на пиявица. Ексресна куриерска доставка на следващият ден до дома ви. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите грижи за тях, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email: jeliomir@abv.bg

Ние сме официалните вносители на Медицински Пиявици тип “Хирудо-Медисиналис” за България, директно от био-фермата производител. Поръчки над 50, 100, 200, 300, и повече броя се таксуват по цени на едро, с безплатна доставка. Цените ни са най-добрите в цяла Европа! 7лв – до 20 пиявици ; 6лв – от 20 – 50 бр ; 5лв – от 50-100 ; 4лв – от 100-200 ; 3лв – от 200-500 ; 1лв – от 500-1000

При нужда, пиявиците могат да бъдат полагани на специални рефлескорни точки по тялото, както и на болните места и органи от наш практикуващ пътуващ-хирудотерапевт, за което лечение се заплаща допълнително, в зависимост от положената бройка.

Терапията с хирудо-пиявици се ползва успешно от векове наред и напоследък се радва на възроден интерес у нас, благодарение на хомеопатичните и традиционни методики на лечение на болести. Кръвопускането е ефективен метод за лечение на редица здравословни проблеми и дори са известни не един случай на “съживяване” и “връщане към живот” на редица тежко-болни благодарение на тази методика.

Пиявиците са небезизвестни и за целите на подмладяването, разкрасяването, прочистването на токсини от тялото (детоксификация), подсилване на организма, стягане на кожата и тъканите и подобряване еластичността й, опъване и изглаждане на бръчките, отслабване, подобряване на тонуса и настроението, получаване на блясък в очите и придобиване на супер-сексапилно излъчване.

Терапията с пиявици също: прочиства лимфата, подобрява производството на колаген в тъканите и възстановява био-полето на тялото, правейки го по-устойчино на външни вредители и атаки, увеличава имунитета на организма, както и силата и издържливостта му, пречиства кръвта и премахва застоя, подобрява и нормализира кръвообръщението и обмяната на веществата. След терапия, човек се чувства като новороден; подмладен, гъвкав, подвижен и пълен с енергия и живот.

Хирудотерапията лекува и редица сериозни заболявания, като повишен хемоглобин, високо кръвно налягане, ниско кървно налягане, световъртеж, анемия, тромбофлебити, тромбози-слепване на еритроцитите, тромбоза на артериите и вените – гъста кръв, нарушено кръвоснабдяване, студени крайници, запушване на кръвоносните съдове, отоци, лимфен застой- натрупване на лимфен оток, глаукома, възпаление на зъб, зъбобол, парадонтоза, псориазис, невродермит, екзема, варикозно разширени вени, хемороиди, ревматизъм, артрит, хипертония, сърдечна недостатъчност, бронхит, цироза на черния дроб, възпаление на кожата, доброкачествени тумори и бучки, менструални проблеми, смущения в цикъла, кисти на яйчника, безплодие, ендометриоза и запушване на маточните тръби, миоми, стерилност, заболявания на простатата, простатит, вътре-черепно налягане, мигрена, невроза, безсъние, невралгия, атеросклероза, подагра, костни и ставни заболявания, панкреатит, артроза, артрит, псориазис, екзема, циреи, херпес, ревматизъм, акне, аденомиома, инфаркт на миокарда, подагра, склеродермия, колагеноза, пиорея, кървене от носа, радикулити, неврити, аднексит, гангрена, шум в ушите, инсулт, главоболие, мигрена, стенокардия, диабет, бъбречна недостатъчност, косопад, целулит, наднормено тегло. Изтръпване на краийниците или студени ръце и крака бързо се оправят след само един лечебен сеанс. Изключително добри резултати се постигат с пиявичната терапия при болки в гърба, коленете, врата, раменете, ръцете и ставите.

Лечението с пиявици е голямо предимство, медицинската пиявица е цяла фармацевтична фабрика, без странични ефекти, така че ако чувствате, че това е вашия метод на лекуване, опитайте го, бъдете близо до природата. Не се бавете и не чакайте най-лошото да ви се случи, поръчайте си пиявици и разрешете проблемите си преди да са настъпили сериозни последствия. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите за тях и за вас грижи, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email: jeliomir@abv.bg / Цена: 7лв на пиявица.

Тук можете да видите един резултат при гангрена с изполване на спирулина и ганодерма (рейши). Рейши съдейства за заздравяване на кръвоносните съдове и за подобряване на кръвообръщението. https://www.youtube.com/watch?v=Ze5PYL2DbAM

Майка ми страда от атеросклероза но има и други заболявания като хипертония и диабет и заради това лекарите не искат да направят байпас, но крака е в рани и не може да ходи.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18216 seconds