Болести

Пневмония

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която се причинява от различни микроорганизми, като бактерии, вируси или гъбички, но може да възникне и в следствие на аспирация на храна, стомашна киселина или чуждо тяло, лекарства, радиация и др.

Инфекцията води до възпаление на алвеолите на белия дроб, които се изпълват с течност или гной, предизвиквайки симптоми като кашлица (с храчки), висока температура, втрисане и затруднено дишане.

Преглед

Пневмонията и нейните симптоми могат да бъдат от леки до много тежки. Много фактори влияят на това колко сериозна ще е пневмонията, като вида на микроорганизма, причиняващ инфекцията, възрастта и общото здравословно състояние на боледуващия.

Пневмонията има склонност да протича по-тежко при:

  • Кърмачета и малки деца.
  • Възрастни (над 65 години).
  • Хора, които имат други здравословни проблеми, както сърдечна недостатъчност, диабет или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
  • Хора, със слаба имунна система - СПИН, химиотерапия, органна или костна костно-мозъчна трансплантация и др.

Прогноза

Пневмонията е често заболяване в България. Лечението ѝ зависи от  причината, тежестта на симптомите, възрастта и общото здравословно състояние на боледуващия, като повечето пациенти могат да бъдат лекувани в къщи, с антибиотици давани през устата.

Децата обикновено се подобряват в рамките на един до два дни, а възрастните, на втория до третия ден. При неповлияване или влошаване на състоянието болният трябва да бъде прегледан от лекар.

При по-тежко протичане и/или подлежащи здравословни проблеми може да се наложи лечение в болница, като често са необходими 3 или повече седмици за възстановяване и връщане към нормален начин на живот.

Възможно е наличието на отпадналост и лесна умора в продължение на месец и повече след преболедуване на пневмония.

Page generation time: 0.02228 seconds