Новини и статии

Кашлицата не бива да се пренебрегва

Публикувано в: Превенция и хигиена 14 October 2009

Кашлицата не е за пренебрегване

Кашлицата е симптом, който често се неглижира, въпреки че има своето сериозно диагностично и прогностично значение. Най-общо тя се предизвиква от две големи групи заболявания - белодробни и извънбелодробни. Отделно можем да говорим за кашлица, предизвикана от възпалителни и от невъзпалителни заболявания.

Важното е при нейната поява задължително да се установи причината, особено когато кашлицата продължи по-дълго време. Защото освен по-добре познатите причини като пневмония и бронхит, причини за кашлица са и хроничните риносинуити, хроничните фарингити, астмата и ред други състояния, при които пациентите могат да кашлят много дълго време. За съжаление вече и туберкулозата не е толкова рядко заболяване, както се смята в масовото съзнание. А тя също протича с хронична кашлица.

Все пак през зимния сезон най-честата причина за кашлицата са по-баналните настинки и инфекциозни заболявания. Дори една хрема, особено при по-малките деца, предизвиква кашлица.

Как да постъпим при кашлица?

При всички случаи първоначално човек си купува някакъв сироп и това е напълно нормално. Важното е всеки да следи състоянието си и при влошаване на симптомите в рамките на 24-72 часа да потърси специализирана медицинска помощ.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22038 seconds