Новини и статии

Едва 20% от бременностите у нас са планирани

Публикувано в: Бременност и майчинство 26 September 2009

нежелана бременност

Страната ни е на трето място в Източна Европа по брой аборти след Русия и Украйна във възрастта 15-19 години. Това съобщи д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог в АГ болница „Шейново".

185 милиона случаи на нежелана бременност се регистрират в света всяка година, като от тях между 30 и 50 млн. завършват с аборти - легални и нелегални.

У нас едва 20% от бременностите са планирани, докато в другите страни от ЕС този процент е около 60-70 на сто. Оказва се, че половината от българките в репродуктивна възраст се страхуват от употребата на контрацептиви и не са наясно с методите за предпазване от бременност. Така само 6% от жените в България използват контрацептивни средства.

Това е и причината в страната броят на абортите да е висок - около 37 хиляди на година. Ражданията са около 75 хиляди, което означава, че 1/3 от всички бременности прекъсват. 

Обнадеждаващото е обаче, че според статистиката абортите у нас намаляват за сметка на ражданията.

През миналата година в „Шейново" са извършени 620 раждания, по-големият процент от които са при жени над 20-годишна възраст.

„В следващото десетилетие около 50 - 60 млн. млади хора ще достигнат репродуктивна възраст и трябва да им се говори, че семейното планиране е важно за тях. Абортът не е контрацептивен метод", подчерта д-р Андреева.

„Ако се употребяват контрацептивни таблетки и презерватив, жената прави напълно безопасен секс", коментира от своя страна д-р Румен Велев, заместник-директор по лечебната дейност.

По думите му, младото поколение у нас е припознало в презерватива сериозно средство за предпазване от бременност и полово-предавани болести, включително СПИН и папилома вирус. Според д-р Велев, това дава надежда, че скоро ще се постигне напредък в превенцията срещу рака на маточната шийка.

Днес в акушеро-гинекологичната болница беше открит кабинет по сексуално и репродуктивно здраве. Консултациите ще бъдат безплатни поне месец.


Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08307 seconds