Новини и статии

Да предпазим кожата на детето от подсичане през лятото

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 18 July 2011

baby_towel

Горещото време е една от основните причини за подсичане на кожата при новородените и кърмачетата. Жегите, наред с влагата в областта на пелената, водят до зачервена и подсечена бебешка кожа дори още в първите дни след изписването от родилния дом. Състоянието на кожата може бързо да се влоши, ако не се вземат мерки за профилактика или лечение, обяснява дерматологът д-р Е. Джалдети. Допълнителни фактори за поява на проблема са недобрата хигиена, поникването на зъбки, алергии при захранването и приема на някои антибиотици. Зачервяванията се превръщат в мехурчета и дори в ранички, които правят бебето неспокойно, раздразнително и водят до проблеми със съня и храненето. Детската кожа е нежна и богато кръвоснабдена, а нарушаването на повърхностния й слой може да доведе и до много по-сериозни бактериални инфекции.

Обикновено подсичането започва с леко зачервяване на кожата на местата в допир с пелените. Понякога обхваща и гънките на кожата. Седалището и горната част на бедрата могат да се зачервят и да станат влажни. Кожата става болезнена, покрита с червеникави петна и пареща при докосване. Много важна срещу подсичането е профилактиката. Добре е да се използва крем, съдържащ цинков оксид, който овлажнява и леко омазнява кожата, обяснява д-р Джалдети.

Sudocrem във Facebook

Редовното нанасяне на Sudocrem върху измитата и подсушена кожа, както и недопускането на продължителен контакт на замърсената пелена с кожата осигуряват ефективна защита от подсичане. Употреба на Sudocrem профилактично намалява рискът от поява на подсичане и детската кожа се защитава от възпаление. Нанесен върху кожата, Sudocrem образува защитна бариера срещу действието на дразнещите субстанции (урина и изпражнения), които влизат в контакт с нея. Тук принципът на Мечо Пух „колкото повече - толкова повече" не е актуален. Добре е да се знае, че трябва да се нанася само тънък слой от крема, тъй като по-голямото количество не повишава неговата ефикасност. Sudocrem се втрива с малки кръгови движения дотогава, докато върху кожата остане тънък прозрачен слой.

Особено добър резултат се постига с нанасяне на Sudocrem при всяка смяна на пелените. Той има антисептично действие и помага за по-бързото регенериране на кожата. Ако все пак се появи раздразнение, трябва да се вземат навременни мерки, да се намали усещането за дискомфорт на бебето и да се положат съответни грижи за облекчаване на възпалената кожа. Препоръчителна е и консултация с педиатър или дерматолог.

И два полезни съвета:

  • Някои еднократни пелени имат много добра абсорбация и това подвежда родителите да ги сменят по-рядко. Това също е предпоставка за поява на раздразнение на кожата.
  • Миенето с обикновен сапун също трябва да се избягва, тъй като води до „изсушаване" на кожата и загуба на нейната естествена защитна бариера.

Платена публикация

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

СУДОКРЕМ НАИСТИНА ДЕЙСТВА

При нас имаше чудесен ефект.

Дали е ефикасно... Някой би ли споделил отзиви?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14410 seconds