Новини и статии

Три начина за секс без бебе

7 June 2009

Геловете предпазват само 70 процента. Хормоналните спирали се слагат чак след първото раждане. Таблетките намаляват риска от рак.

Геловете, хапчетата и спиралите са трите основни метода, които предпочитат съвременните жени, за да се предпазят от нежелано бебе. За да изберете най-подходящия за вас, е добре да знаете предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

Хормоналната спирала например е полезна при жени със силен цикъл. Причината е, че тя съдържа хормон, който действа благоприятно на тялото. Друго предимство при нея е, че се поставя веднъж и действа 5 години. Ако не се извади навреме обаче, могат да се получат сраствания с матката, инфекции или спиралата може да излезе от кухината на матката. Освен това тя не е препоръчителна за нераждали жени. Геловете са друг често използван метод за контрацепция. Тяхното защитно действие обаче е едва 75-80% и не са достатъчно сигурни.

Таблетките се оказват най-универсалният и сигурен начин за предпазване от бебе. Въпреки това много жени ги отбягват, защото смятат, че те увеличават окосмяването и водят до надебеляване. Тези ефекти обаче са присъщи само на старите хапчета, които са съдържали много хормони. Съвременните таблетки съдържат минимални количества. Те дори влияят положително на жената, защото помагат в регулирането на хормоналния й баланс. Това става, като поддържат нивото на взаимодействие между хипоталамус - хипофиза - яйчник. Така съвременните препарати се превръщат дори в средство за лечение на повишеното окосмяване. Продължителният им прием пък намалява риска от рак на маточната лигавица с 60% и на яйчниците с 60-80%. Таблетките, които съдържат дроспиренон пък, намаляват теглото на жените през първите 2 години от употребата им. Изборът на препарат обаче трябва да става само след консултация със специалист. В противен случай може да се получи хормонален дисбаланс и това може да повлияе отрицателно върху жената. Едно такова последствие е допълнителното кървене, което е извън месечния цикъл. Възрастта също има значение за вида на хапчетата. Например жени след 35 години не е добре да ползват този метод за контрацепция, защото увеличава риска от сърдечни проблеми. Причината е, че по това време хормоналният баланс в организма им се променя и цикълът им започва да се нарушава. Друг важен фактор е тютюнопушенето. Теглото също се взема под внимание. Има случаи, когато някои жени напълняват вследствие на хормонален дисбаланс в организма. При тях хапчетата могат да доведат до наддаване на още килограми. Жените, които пият таблетки, трябва да ходят на ежегоден контрацептивен преглед. Той включва генитален преглед, вземане на цитонамазка и преглед на гърдите.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10585 seconds