Новини и статии

Експериментално лекарство срещу хепатит С

Публикувано в: Здравни новини 4 December 2009

liver_disease_250x251

Лекарство, което атакува хепатит C по напълно нов начин, се е оказало много ефективно при шимпанзета (единствените животни освен хората, податливи на вируса ) и  действало няколко седмици след прекратяване на лечението, съобщи Ройтерс.

Американски учени смятат, че лекарството, произвеждано от датската компания Santaris Pharma AS, ще може да замени по-токсичните лекарства като част от коктейл за борба с хепатит C. Обичайното лечение включва 48 седмици с комбинация от антивирусни препарати, но има ефект само при около половината пациенти, а някои развиват толкова тежки странични ефекти, че трябва да спрат лечението.

В проучване, публикувано в Science, учените установили, че то използва нов подход - блокира възпроизводството на вируса чрез намеса в микро-РНК. При две шимпанзета, които получили по-голяма доза от препарата, е имало намаление на нивата на вируса в кръвта и черния дроб с 350% за 12 седмици. Вирусът не е показал резистентност. Освен това молекулите на веществото са толкова стабилни, че продължават да действат и след прекратяване на приема. Друг ефект от лекарството е и намаляването на нивата на холестерола с 45%, но понеже се поставя интравенозно, не би могло да замени традиционните медикаменти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10559 seconds