Новини и статии

Ензим причинява запушване на артерии

Публикувано в: Здравни новини 29 September 2009

coverfig

Британски учени са открили какво причинява запушването на артериите, съобщава Science Centric. Проучването показва, че ензим (MMP-8) играе ключова роля в повишаването на кръвното налягане и натрупването на мастни клетки в артериите - това повишава риска от сърдечно заболяване.

При лабораторни тестове с мишки е доказано, че тези, които са с генетично блокирано производство на ензима, имат по-чисти артерии при висококалорична диета в сравнение с другите опитни животни. Изследвани са и 2000 пациенти чрез коронарна ангиограма. Резултатите показват, че 25% от участниците имат различна версия на ензима и значително по-запушени артерии.

Учените смятат, че откритието им може да доведе до разработването на ново поколение медикаменти за предотвратяване на кардиологични проблеми вследствие на атеросклероза.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10593 seconds