Новини и статии

Фъстъците - многофункционалните ядки

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 28 March 2011

fastaci

Независимо как обичате да консумирате фъстъците – печени, пържени, с шоколад или по друг начин, те са полезни за вас! Ето някои ползи за здравето.

Фъстъците са богат източник на витамин Е, фолиева киселина, ниацин, магнезий и протеини, които са от полза за правилното функциониране на организма. Ресвератролът, който обикновено се съдържа в гроздето, се открива и във фъстъците, които спомагат за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Популярните ядки са богат източник на мононенаситени мазнини, известни като „добрите мазнини", което ги прави полезни за намаляване на лошия холестерол (LDL) в организма. Фъстъците съдържат и фибри, които спомагат за доброто функциониране на червата. Също така, влакната са добри за храносмилането. Редовната консумация на фъстъци може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво, както и образуването на камъни в жлъчката. Калцият и витамин D пък заздравяват костите и зъбите. Консумацията им предотвратява появата на остеопороза по-късно в живота.

За съжаление алергията към фъстъци пречи на много хора да се възползват от полезните свойства на вкусните ядки. Ако сте алергични, трябва да сте много внимателни и да стоите далеч от фъстъците!

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Фъстъците не са ядки - бобови са.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12040 seconds