Новини и статии

Генни изменения обуславят повишен риск от тумори

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 5 July 2009

0680130104009

Генетични изменения, по-специално на хромозома 9p21 са свързани с повишен риск от развитие на тумори на мозъка и на кожата. Това показват резултатите от няколко изследвания, публикувани днес в сп. "Нейчър Джинетикс".

Изследванията са правени в центъра А.Д. Андерсън, Тексаския университет в САЩ, и Института за изследване на рака в Лондон, информира АФП. Те са установили повишен риск от глиома при промени в 5 гена, сред които гена CDKN2A, разположен в хромозома 9. Глиомите са най-често срещаните при зрелите хора тумори на мозъка. Изследване на Калифорнийския университет в Сан Франциско и на Майо Клиник показват връзка между промените на хромозома 9 и глиобластома, агресивна форма на тумор на мозъка. В две изследвания - направени в Европа и Австралия - при генетични вариации на хромозома 9p21 е установен повишен риск от меланома, най-сериозния рак на кожата, и увеличаване на риска от клетъчен карцином, най-честата форма на рак на кожата. Най-главният известен рисков фактор за кожните тумори е излагането на слънчевите лъчи, предупреждават лекарите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12629 seconds