Новини и статии

Генномодифицираните храни, които промениха света

Публикувано в: Любопитно 2 December 2010

gmo

Генното модифициране представлява изолиране на един ген от дадено растение или животно и успешното му присаждане в друго растение или животно, от което се променя неговия генетичен код и функция.

Генномодифицираните продукти вече присъстват в ежедневието ни - от обогатения с витамини ориз с помощта на ген от морков до устойчивата на вредители царевица, получена чрез генетичен материал от бактерия.

Домати „Flavr Savr" (1994)

Първите генномодифицирани домати са създадени и произведени в Калифорния под името „Flavr Sаvr". Те се запазват пресни по-дълго време от обикновените домати. Заради тяхната трайност фермерите вече могат да ги изчакат да узреят на корените вместо да ги берат зелени, за да избегнат развалянето им по пътя към магазините. Тези домати са по-вкусни и по-качествени.

Bt-царевица (1996)

Тази сладка царевица е създадена като й е присаден ген от бактерията Bacillus thuringiensis, която действа като инсектицид. Ползата за околната среда е, че не се налага пръскането на реколтата с химически инсектициди, за които се смята, че допринасят за някои заболявания като рак и нарушения в развитието на децата.

Картофи (1998)

Картофите, които са кръстосани с инсектициден ген, предизвикаха много спорове. Д-р Арпад Пущай, който работил в научния институт „Роует" в Абърдийн (Шотландия), е направил изследване, при което подложил плъхове на диета с генномодифицирани картофи и установил, че те объркват растежа им и отслабват имунната им система. След обявяването на тези резултати той бил уволнен от института и изследването било замразено.

Група негови колеги-симпатизанти направили собствен анализ на изследването и публично заявили, че то би преминало партньорска проверка, ако резултатите са били изпратени до някое научно списание вместо до пресата.

Рапица (1999)

Генномодифицираната версия на тези семена, от които се извлича рапичното олио, предизвика полемика във Великобритания. Полен от тази генномодифицирана рапица, която е по-устойчива към пестицидите, бил открит в пчелни кошери на почти 5 километра от насажденията. Противниците на генномодифицираните култури са загрижени главно за последиците от разнасянето на полен и семена. Ако тези култури се смесят с други видове, например плевели, генът, който устоява на пестицидите, ще се прехвърли и ще създаде нежелани и трудно унищожими растения.

Златист ориз (2000)

В развиващите се страни има много слепи хора вследствие на липса на витамин А. След като фондацията „Рокфелер" установила, че 400 000 души в света страдат от заболявания поради недостиг на витамин А, тя започнала съвместна работа с Международния институт за изследвания на ориза, в резултат на която бил създаден ориз с витамин А и бета каротин от моркови.

Тъй като златистият ориз е дело на организация с нестопанска цел, той е достъпен за всички и е безплатен. Това е особено важно, защото повечето биотехнологии са доходни за земеделските компании, които печелят огромни суми от техния патентован ориз.

Това е една от причините за критиките срещу генномодифицираните продукти - техните противници посочват, че даровете на земята се превръщат в интелектуална собственост. Златистият ориз е пример, че това може да се избегне.

Устойчив на суша ориз „Sahbhagi Dhan" (2009)

Оризът е водолюбиво растение и не вирее без дъжд. По тази причина той се отглежда успешно в тропическите страни в Югоизточна и Южна Азия - Индонезия, Индия и Тайланд. Заради все по-силното засушаване на планетата учените от Международния институт за изследване на ориза заедно с други научни организации работили в продължение на 15 години за създаването на такъв сорт ориз, който расте и на по-сух климат.

В резултат на техните усилия през 2009 г. бе създаден сорта „Sahbhagi Dhan" - буквалният превод е „ориз, който сътрудничи" (collaborative rice).

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12885 seconds