Новини и статии

Витамини и минерали през зимата

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 8 February 2012

vitaminiminerali

Още при първите симптоми на настинка повечето от нас посягат към витамин С, но има и други полезни вещества, които да се грижат за организма ни през студените месеци. Както вече споменахме витамин С е начело в класацията за най-необходимите зимни витамини. Мултивитаминните комплекси са подходящ избор, но не сте ли се чудили за какво помагат всичките буквички, изписани на опаковката. Избрахме 6 полезни витамина и минерала, които ще ви помогнат да бъдете здрави през зимата.

Витамин С

Всъщност самият витамин не предотвратява настинка и грип, а намалява сериозността на симптомите след разболяване. Той действа като антиоксидант – предпазва организма от различни заболявания, включително сърдечно-съдови и рак. Витамин С е важен също за производството на колаген, който участва в изграждането на костите и тъканите.

Може да си набавите витамин С чрез консумацията на цитруси, киви, ягоди, боровинки, зелени зеленчуци – зеле, броколи, фасул.

Желязо

Този елемент е важен за образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислорода в организма. Балансираните нива на желязото са важни за енергията, интелектуалното представяне и жизнеността. Дефицитът на този елемент води до анемия, а количествата в повече могат да увредят някои органи.

Червеното месо е най-добрият източник на желязо. Други източници са – овесени ядки, пшенични продукти, яйца, боб, леща и други.

Приемът на витамин С в комбинация с желязо помага за абсорбирането на елемента.

Витамин А

Този витамин е важен за възстановяването на тъканите и подпомага растежа и развитието. Той участва и в подсилването на имунната система, както и в поддържането на зрението.

Може да си набавите витамин А от мляко, яйчени жълтъци, черен дроб, мазни риби, моркови, домати и др. Големите дози може да причинят проблеми с черния дроб и усложнения по време на бременност, предупреждават учените.

Витамин Е

Този витамин действа като антиоксидант като предпазва клетъчните мембрани от увреждания и се смята, че намалява риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

Ядките, зелените зеленчуци и овесените продукти са богат източник на този витамин. Дефицит при този елемент се среща рядко, тъй като растителните мазнини са богати на витамин Е.

Селен

Този важен минерал помага на ензимите да се борят срещу различни увреждания в тялото. Като антиоксидант той подсилва имунитета и предпазва от рак, особено на простатата.
Може да си го набавите от овесената каша, месото, рибата и бразилските ядки.

Витамин D

Този витамин се свързва с толкова много биологични процеси в тялото, че е трудно да се изброят в няколко изречения. Слънчевият витамин често е дефицитен през зимните месеци, тъй като слънчевите лъчи не са достатъчни, а когато ги има, температурата навън не позволява да разкрием много от кожата си, която да го абсорбира.

Затова се налага да се приемат добавки, които да осигурят необходимите дози, или да се яде повече мазна риба.

MEDICINE.BG съветва - Не си правете експерименти с витамините, а се консултирайте с вашия личен лекар. Той ще ви препоръча най-подходящите за вас добавки. Самолечението е опасно за здравето!

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12536 seconds