Новини и статии

Хранете се по три пъти на ден, за да сте слаби

Публикувано в: Хранене и диети 28 September 2010

5cutbackoneatingout

Хората, които се хранят три пъти на ден, може да са в по-добра позиция за намаляване на теглото, отколкото тези, които спазват стратегията за няколко по-малки мини-порции, твърдят американски учени. Те установили, че участниците в изследването, които страдали от наднормено тегло и спазвали нискокалорични или високопротеинови диети, се чувстват по-доволни и по-малко гладни, когато ядат три пъти на ден в сравнение с шест пъти дневно.

Широко разпространено е схващането, че е по-добре да се яде малко, но по-често. Въпреки това, ръководителят на проекта д-р Хедър Лейди смята, че малките порции не са от полза по отношение на контрола на апетита. Проучванията върху връзката между честотата на хранене и контролирането на апетита са показали „конфликтни" резултати, пише Obesity journal.

Проведените експерименти с доброволци показали, че мъжете на високопротеинова диета (25% от калориите са от протеини) се чувствали по-сити през деня, не изпитвали нощен глад и не мислили толкова много за храна в сравнение с тези, чиято диета включвала само 14% протеини. Честотата на хранене не оказала ефект върху нормалната диета, но участниците, които консумирали повече протеини, се чувствали по-добре при 3 хранения.

Вече е установено, че високопротеиновите диети са по-добри за контрол на апетита. Диетите в стила на Аткинс обаче не са препоръчителни, тъй като в менюто трябва да присъстват достатъчно количество фибри, плодове и зеленчуци, поясняват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16122 seconds