Новини и статии

Отслабвайте чрез водата в храната

Публикувано в: Хранене и диети 24 November 2010

brokoli3

Проучване на университета в Токио е установило, че жените които ядат храни с високо съдържание на вода, са по-слаби и имат по-тънки талии. Според учените, водата в тези храни засища и намалява апетита. Включете в диетата си повече от следващите плодове и зеленчуци. 90% от тяхното съдържание е вода.

Броколи

Този зеленчук е богат източник на фибри и калций. Той е известен и с противораковото си действие. Употребявайте го за приготвяне на салати, супи, предястия и гарнитури.

Зеле

Зелето, което е богато на антиоксиданти - като витамин С,  укрепва силно имунитета. Най-полезно е да се яде сурово или задушено. От него стават вкусни салати, например салата от зеле и сладки ябълки, поляти с оцет.

Карфиол

Като всички кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е пълен с растителни вещесгва, които борят рака. Освено това той е богат източник на витамин С и В. Най-полезно е карфиолът да се консумира в суров вид или задушен на пара.

Грейпфрут

Този плод е изключително полезен за сърцето. Той съдържа витамин С, фолиева киселина и калий, а също така и пектин - разтворими фибри, които борят атеросклерозата. В розовия и червения грейпфрут има допълнително витамин А и ликопен - фитохимикал, който пази стените на артериите от вредното за тях окисляване. Когато купувате грейпфрут, избирайте по-тежките плодове.

Маруля

Салатата от маруля е една от най-диетичните храни. В половин килограм маруля има само 60-70 калории, а тя е богат източник на В витамини, фолиева киселина и манган, който регулира кръвната захар и имунната система. Избирайте сортовете с по-тъмнозелени или червеникави листа - те съдържат най-много полезни вещества.

Репички

Репичките изобилстват от калий, фолиева киселина, антиоксиданти и серни вещества, които подпомагат храносмилането. Не пренебрегвайте и листенцата им, които съдържат 6 пъти повече витамин С и повече калций от корените. Добавяйте ги на тънки парченца към зелените и зелевите салати.

Спанак

Този крехък и вкусен листен зеленчук е богат на желязо, фолиева киселина и витамин К. Той съдържа и здравословните антиоксиданти бетакаротин и витамин С, както и фитохимикала лутеин, който предпазва очите от възрастовата дегенерация на макулата. Приготвяйте от спанака супи, салати, добавяйте го леко задушен към пълнежа на омлетите, като гарнитура към основни ястия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20229 seconds