Новини и статии

Нисковъглехидратната диета е най-полезна за кръвното

Публикувано в: Хранене и диети 26 January 2010

lowcarb_blog751701

Американски учени са анализирали въздействието върху организма на две диети - бедна на въглехидрати и на мазнини, но в комбинация с медикамент за отслабване.

Според тях нисковъглехидратният хранителен режим е по-подходящ за поддържането на по-ниско кръвно налягане.

Изследването, публикувано в Archives of Internal Medicine, е проведено със 146 доброволци с наднормено тегло на средна възраст 52 години. Една част са приемали хранителна добавка и малко мазнини, а останалите са ограничили въглехидратите.

Тези, които са консумирали значително по-малко въглехидрати, са загубили около 9,5% от теглото си, подобрили са инсулиновите и глюкозните стойности, както и са понижили значително кръвното си налягане.

Резултатите показват, че поддържането на здравето не изисква драстични диети, за да се постигне подходящото тегло. Свалянето на 5-10% от излишните килограми е достатъчно за постигането на положителни промени в нивата на кръвното налягане, холестерола и глюкозата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15775 seconds