Новини и статии

Храни, които заздравяват косата

Публикувано в: Красота и естетика 14 November 2011

zdravakosa1

Освен редовното миене, основен фактор за доброто състояние на косата е начинът на хранене. За да бъде косата ви здрава и красива, е препоръчително да включите в диетата си следващите храни...

Яйца

Ако по някаква причина не консумирате животински протеини, яжте яйца. Те са сред най-добрите източници на протеини, витамин B-12 и вещества, които допринасят за добрия външен вид. Едно голямо яйце съдържа 84 калории.

Зърнени храни

Пълнозърнестите храни съдържат повече хранителни вещества от преработените зърна. В тях има и повече фибри и антиоксиданти. Непреработените зърнени храни са полезни за храносмилането, те предпазват от рак, диабет, затлъстяване и запек. Те стимулират растежа на косата и доставят енергия.

Кафяв ориз

Кафявият ориз засища за по-дълго и е богат източник на витамини и фибри. В него има протеини, от които косата расте по-гъста и лъскава. Препоръчителната дневна доза е 1/4 чаша ориз, 179 калории.

Бекон

Хората, които искат да отслабнат избягват бекона, но от друга страна редовното ядене на няколко съвсем малки резенчета бекон няма да навредат особено на линията ви, а същевременно ще направят косата ви гъста и красива. Беконът е отлично средство за заздравяване на косата, защото е богат на витамин В, протеини и цинк.

Витамин С

Опитвайте се да ядете повече зелени листни зеленчуци. Те са богати на желязо и доставят необходимите фибри на косата. Добри източници на витамин С са портокалите, ананасът, ягодите, лимоните, чушките, брюкселското зеле и гуавата. Витамин С съдържа колаген, който поддържа фоликулите на космите, кръвоносните съдове и скалпа.

Сьомга

Освен на омега-3 мастни киселини, сьогата е богата и на протеини и витамин B-12, а съдържащото се в нея желязо е много полезно за доброто състояние на скалпа. Вегетарианците могат да заместят сьомгата с 1-2 лъжички смляно ленено семе . Препоръчителна доза: 100 гр. филе от сьомга - 180 калории, или 80 гр. пушена сьомга - 71 калории.

Леща, грах и фасул

Тези зеленчуци са полезни за косата, защото й доставят протеини, калий и магнезий.

Храни, богати на калций

Поддържането на костите и косата в добро състояние изисква редовно доставяне на калций на организма. Яжте редовно млечни и зърнени продукти и косата ви ще бъде здрава и лъскава.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13628 seconds