Новини и статии

Витамини и минерали за косата

Публикувано в: Красота и естетика 31 May 2011

grijazakosata

Грижата за вида на косата ни винаги е свързана с употребата на правилните маски и балсами. Но какво да правим, ако косата ни е все същата – суха и чупеща се или мазна и падаща. Тайната на здравата коса се крие не само в нейната поддръжка, но и в балансираното хранене.

Преценете сами доколко приемате необходимите белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Обърнете внимание на симптомите на нездравата коса, дори да са се появили отскоро. Ето някои витамини и минерали, които са важни за косата и е необходимо да приемаме с храната.

Витамин А (ретинол) придава на косата еластичност, защитава я от въздействието на слънцето. При недостиг на витамин А кожата на главата започва да се лющи, а косата става слаба и чуплива. Витамин А присъства в животинските продукти - печена риба, сметана, масло, яйчен жълтък, а също в растителните продукти под формата на бета каротин. На витамин А са богати морковите, сушените кайсии, шипката, спанакът, зелената целина, киселецът, празът, офиката, къпината, зеленият лук, червеният пипер, аспержите.

Витамин С защитава корените на косата от разрушаване. Освен това този витамин помага за усвояване на желязото, без което косите стават накъсани и изтощени. Витамин С ни помага да се борим със стреса, който е основен враг на красивата коса. В голямо количество витамин С се съдържа в шипките, в червените чушки, черния касис, кивито, цитрусите, киселеца, черешите.

Биотин (витамин Н) предотвратява падането на косата и ранното оплешивяване. Той се съдържа в говеждото и свинското месо, ферментиралите млечни продукти, козето и кравето мляко, овесената каша, макароните, соята и жълтъка на яйцето. В телешкото и агнешкото месо има голямо количество микроелементи, укрепващи структурата на косата. Този комплекс от микроелементи е незаменим от синтетичните витамини и хранителните добавки. Изводът е, че трябва да приемаме не само растителна храна, но и месо, за по-гъста и здрава коса.

Витамините от групата В правят косата блестяща. При недостига им косата бързо става мазна, расте бавно и пада.

Витамин В1 се съдържа в ориз, гречка, овес, ечемик, жито, сусам, царевица, пшеничен хляб от цяло зърно, пшенични трици, слънчогледови семки. Потребността от витамин В1 се повишава, ако приемаме силен чай или кафе.

Витамин В2 се съдържа в черния дроб и бъбреците, яйцата, бадемите, бирата, в малки количества в изварата, сиренето, печурките, сушените сливи. Витамин В6 и запасите от него можем да натрупаме, като включим в храната си соя, телешко месо, лешници, халва и особено каши.

Цинкът се бори с преждевременното побеляване и алопецията, подобрява външния вид на косата. Богати на цинк са кашите, особено тази от гречка и овес. Още цинк съдържат агнешкото месо, орехите, фасулът, лешници, лещата, телешкият език, скаридите.

Желязото прави косите силни като ги пази от цъфтеж. На желязо са богати свинско, пилешко, говеждо, агнешки черен дроб, орехи, халва, пшенични трици, шипка, яйчен жълтък, соя, елда.

Мед - отговаря за естествения цвят на косата и се бори с побеляването. Мед, цинк и желязо са микроелементи взаимно подпомагащи действието си, затова и употребата им е в комплекс. Мед се съдържа в черен дроб на треска, какао, агнешко и телешко печено месо, лешници и калмари.

Молибденът подпомага растежа на косата. Източник на молибден са готварска сол, говеждо и свинско месо, какао и грах.

Сярата също е необходима за красива коса. Недостигът и е причина за късащите се и слаби коси. По мнението на специалистите, целебното действие на чесъна се дължи на високото съдържание на серни съединения. Също така богати на сяра са заешкото месо, соята, телешко и свинско месо, скариди, риба, фасул.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18709 seconds