Новини и статии

Индексът на телесна маса неефективен при по-възрастни?

Публикувано в: Фитнес и тонус 10 September 2009

Индекс на телесната маса

Американски учени са установили, че индексът на телесна маса (ИТМ) не дава точни показания при по-възрастните хора, съобщи Ройтерс.

Изследването, публикувано в Annals of Epidemiology, поставя под съмнение коректността на данните, които се получават от изчисляването на съотношението между ръст и тегло, като резултата се използва за определяне на степента на затлъстяване при по-възрастните хора. Възрастовите промени в пропорциите на тялото поставят ограничение върху полезността на ИТМ при определянето на риска от смърт вследствие на натрупаните мазнини.

Резултатите от проучването показват, че рискът за здравето при по-възрастните е обвързан със съотношението между талията и бедрата. При нормални обстоятелства талията е с по-малка обиколка от бедрата и съотношението е по-малко от 1, когато коефициентът се доближи или надвиши 1, тогава риска от смърт се повишава.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13361 seconds