Новини и статии

ИТМ може да сочи изкривени данни

Публикувано в: Здравни новини 23 December 2009

Британски и шведски учени твърдят, че сърдечно-съдовите заболявания, свързани със затлъстяването, може да се подценяват, а проблемите с ниското тегло да се преувеличават, съобщи АФП.

Изследването, публикувано в British Medical Journal, цели да се настрои известният индекс на телесната маса /ИТМ/, използван за измерване на теглото. Експертите са на мнение, че той може да дава изкривени данни, които са зависими от външни фактори.

Предишни проучвания са открили връзка между ИТМ и повишения риск от смърт вследствие на сърдечно-съдови проблеми, диабет и някои видове рак. Прекалено ниските показатели на ИТМ се свързват с повишена смъртност от дихателни проблеми и рак на белите дробове. Специалистите обаче смятат, че откритията за ниския ИТМ може да са свързани с обратната връзка - болести като рака на белите дробове, които причиняват загуба на тегло, може да се отчитат като нисък ИТМ. Пушенето и лошите условия на живот също може да изкривяват резултатите.

Учените от университета в Бристол и института Каролинска в Швеция направили подробни проучвания, като  измервали индексите на милиони двойки в Швеция, включително майки - синове и бащи - синове, в продължение на 50 години. Откритата зависимост  била особено силна при сърдечносъдовите болести, за които се смята, че са "силно подценени", както и при диабета и рака на бъбреците. Не са открили обаче връзки между ниския ИТМ и повишения риск от респираторни проблеми.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12276 seconds