Новини и статии

Диета или не?

Публикувано в: Хранене и диети 23 March 2010

dietichni_hrani

Човек възприема своето тяло чрез очите и нагласите на обществото, в което живее. А съвременните жени, а пък и мъже, уви, не са имали късмета да попаднат на епоха.

В наши дни здравето и красотата са подчинени във всеки един аспект на комерсиалното. Да, има епидемия от затлъстяване заради леснодостъпните и евтини вредни храни, които са навсякъде около нас. Но също така има и върлуваща епидемична мания сред жени, които цял живот са на диети и всеки път, когато хапнат нещо, отиват пред огледалото, за да видят дали не им е пораснал коремът. Защото щастливите, обичани и постигащи целите си в живота същества, които се усмихват от телевизионния екран или от първа страница на списанията, нямат проблеми с килограмите.

Най-добрият начин да се разбере дали наистина човек трябва да мине на диета е посещението при лекар или консултацията със специалист диетолог. Стоенето пред огледалото с модно списание в ръка и търсенето на разлики не е разумен довод за строго ограничаване на хранителния режим. Има няколко широко разпространени метода за определяне на здравословното тегло, които като за начало могат да ви помогнат да се ориентирате сами.

В последните години голяма популярност придоби индексът на телесната маса (ИТМ), известен още и като индекс на Кетле. Как се изчислява той: теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат. Например 71 кг : 1.70 м х 1.70 м = 24.5. Според класификацията на Световната здравна организация при нормално тегло този индекс трябва да е в границите от 20 до 24,9. Наднорменото тегло е със стойности 25 - 29.9, затлъстяването от първа степен - 30 - 34.9, затлъстяването от втора степен - 35 - 39.9, а от трета степен - 40 и нагоре.

Друг известен индекс за определяне на здравословното тегло е този на Брок - при ръст от 155 до 165 см от ръста (пак в см) се изважда 100. При ръст 166-175 см се изважда 105, а при ръст над 175 см се изважда 110. Има и индекс на Брайтман - ръстът в см се умножава по 0,7 и от получения резултат се изважда 50.

Ако равносметката след големите изчисления не е във ваша полза, не се депресирайте, а започнете стъпка по стъпка да се подготвяте за диетата, която сте решили са спазване.

Като за начало разчистете кухнята и хладилника си. Много е трудно да ограничите приема на калории, ако, когато сте вкъщи, навсякъде има бисквити, шоколадчета, сладки газирани напитки или алкохол. Достатъчно е, че когато сте извън дома си, ще има много изкушения, на които да устоявате.

Второ - няма смисъл да започвате каквато и да е диета, ако не включите към нея необходимото количество движения и физическа активност. Това е златното правило, в което се препъват повечето хора, решили да свалят килограми. Диетолозите са категорични - без движение няма резултати.

И последно - опитайте се да убедите някой от семейството или от близките ви приятели също да мине на диета. Ще ви бъде неимоверно по-лесно да топите килограми, ако имате компания, с която взаимно да се подкрепяте и мотивирате.  

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11681 seconds