Новини и статии

Животът в планината е полезен за сърцето

Публикувано в: Здравни новини 3 August 2009

Къща в планината

Хората, които живеят в Швейцарските Алпи, имат по-малко сърдечни проблеми в сравнение с онези, които живеят в долините, заявиха изследователи от университета на Цюрих, цитирани от ЮПИ.

Ако си роден на голяма надморска височина, това намалява риска от инфаркт и инсулт, са установили изследователи от института по социална и превантивна медицина към университета. Била изследвана смъртността от съдечносъдови болести в зависимост от надморската височина на мястото на раждане и местожителството през 1990 г. Изследването обхванало 1,6 милиона дсуши, които живеят в Швейцария.

Рискът от смърт и инфаркт спада с 22 на сто при всяко увеличаване на надморската височина с около 1000 метра, заяви ръководителят на изследването Давид Фах. При същото увеличаване на надморската височина рискът от инсулт спада с 12 на сто.

Изследователите са си поставили за цел да разберат защо надморската височина влияе върху сърдечната дейност и да определят колко дълго човек трябва да живее на по-голяма надморска височина, за да почувства благотворния ефект. Резултатите от изследването са публикувани в Circulation.

Източник: БТА

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12220 seconds