Новини и статии

Жегите уморяват сърцето

Публикувано в: Превенция и хигиена 10 June 2009

Хипоталамусът регулира топлината ни, охлаждаме се чрез потенето

heatsun

Тази година жегите ни изненадаха още в началото на лятото. Цяла седмица скалата на термометрите се колебае около 40 градуса. Заради високите температури пък болниците се напълниха с хора, които са получили инсулт или инфаркт. Когато жегите се задържат по-дълго време, те могат да станат много опасни и да вземат хиляди жертви.

Жегите са най-пагубни за сърцето ни. Високите температури го принуждават да бие по-бързо и то невинаги успява да насмогне на темпото. Причината за учестения ритъм е, че сърцето играе ключова роля в охлаждането на организма.

Повишаването на температурата навън дори с един градус веднага се отчита от тялото ни чрез терморецепторите в кожата, тъканите и органите. Оттам информацията отива в хипоталамуса , който регулира градусите ни. Той се опитва да охлади организма, като го кара да излъчи топлината чрез кожата. Кръвоносните съдове по нея се разширяват и сърцето започва да бие по-учестено, за да набави кръв и за другите органи. Така, ако сърцето на човек не е достатъчно здраво, то може да не издържи или пък да не набави нужната кръв. Тогава кръвното налягане може да достигне до фатално ниски стойности, а телесната температура да стане прекалено висока. Затова жегите се отразяват най-зле на хората със сърдечни проблеми. Ако температурите навън са по-високи, отколкото на тялото - над 37,8 по С, тогава единственият механизъм за охлаждане остава потенето. Ако въздухът е влажен или няма вятър обаче, това затруднява отделянето на солената течност и съответно охлаждането на тялото ни. Тогава човек може да получи най-честото пряко последствие на жегите - топлинен удар. Той е фатален в половината от случаите. В останалите 20-30 процента пък може да има неврологични усложнения.

Едни от най-честите жертви на жегите са възрастните хора над 65 години. При тях осъзнаването на жаждата става по-късно, отколкото при по-младите.

Освен това потенето е по-слабо заради по-малкия брой на жлезите, които работят в тялото им. Възрастните хора вземат и редица медикаменти, които усложняват положението им. Много лекарства влияят върху отделянето на потта и върху състоянието на съдовете, а оттам и на начина, по който организмът се справя с жегите. Калциевите блокери, които се пият за високо кръвно, допълнително понижават налягането и така пречат на охлаждането на организма. Диуретичните лекарства също са много опасни. Те карат човек да губи повече течности и така той може да се дехидратира в жегите.

Високите температури са много опасни и за диабетиците или хората, които имат склеродерматит и бъбречни заболявания. Причината е, че тогава отделянето на топлината чрез потенето е по-трудно. Застрашени са и всички, които страдат от депресия, алцхаймер, деменция или паркинсон. При тях опасността идва от това, че заболяванията невинаги им позволяват да се грижат адекватно за себе си. Така те може да не пият достатъчно вода или пък да стоят повече на слънце. Социалното положение и професията също оказват влияние върху пораженията на жегите. Хората, които живеят сами и са изолирани, са по-застрашени от смърт. Децата са последната рискова група. Причината е, че техният метаболизъм е по-различен и по-бърз от този на големите хора. Дебелите хора също са по-уязвими, защото задържат повече топлина.

Количеството на озона в атмосферата също оказва влияние върху пораженията на жегите. Колкото по-висока е концентрацията му във въздуха, който дишаме, толкова по-голяма е опасността от топлото време. Озонът е най-опасен за хората с астма. Той усилва проявите на заболяването и затруднява дишането. Освен това прави по-лесно развиването на всякакви респираторни заболявания, включително и пневмония.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19985 seconds