Новини и статии

Как да свалим високото кръвно без лекарства?

Публикувано в: Здравни новини 31 March 2010

darkchocolate

Повишеното кръвно налягане е здравен проблем, който в никакъв случай не бива да бъде подценяван. Още повече, като се знае, че високото кръвно налягане повишава сериозно риска при заболявания, от които смъртността е най-висока -  инфаркт, инсулт, атеросклероза, бъбречна недостатъчност и т.н. Следователно мерките срещу хипертонията са задължителни, както и постоянният лекарски контрол. Не само медикаментите обаче могат да помогнат.

Първата мярка в тази посока е постигането на здравословно тегло, след което може да се пристъпи към изпълнението на следващата стратегия:

Редовните разходки с бързо темпо могат да понижат кръвното налягане на хипертониците с 6-8 пункта. При физически усилия  сърцето усвоява кислорода по-ефикасно и изпомпва кръвта с по-малко усилия. Помагайте на сърцето си с движение поне по половин час на ден. Опитайте се да увеличавате постепенно скоростта на движението и разстоянията, които изминавате. 

Бавното и дълбоко дишане и медитирането намаляват стресовите хормони. Те повишават бъбречния ензим ренин, който от своя страна повишава кръвното налягане. Всяка сутрин и вечер в продължение на 5 минути вдишвайте дълбоко и издишвайте, докато се освободите от напрежението.

Богатите на калий плодове и зеленчуци са важна част от всички програми за понижаване на кръвното налягане. Най-добрите източници на калий са картофите, доматите, портокаловият сок, бананите, зеленият фасул, грахът, пъпешите, стафидите и сушените сливи.

Консумацията на сол има значителна роля за повишаването на кръвното при възрастните и наследствено предразположените към хипертония. Специалистите по хранене твърдят, че хората приемат поне два-три пъти повече от препоръчителната дневна доза сол. Най-много сол се поема чрез химически обработените храни. Вместо със солницата, по-добре овкусявайте ястията с подправки, билки и лимон.

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които правят кръвоносните съдове по-еластични. При специално изследване  е установено, че 18% от пациентите, които консумирали всеки ден шоколад, понижили кръвното си налягане. Какаото в шоколада трябва да е поне 70%.

Добавките с Q10 понижават кръвното с 10-17 пункта, твърдят специални изследвания. Този антиоксидант разширява кръвоносните съдове. Задължително обаче се съветвайте със своя лекар.

Много малки количества алкохол биха били полезни. Изследване на пациентки в болницата Бригъм в Бостън показва, че при консумацията на една четвърт до половин питие на ден /150 г. вино или 20 г. твърд алкохол/, кръвното налягане се понижава по-лесно, отколкото ако не се пие никакъв алкохол. Не са малко експертите, които твърдят, че умереното пиене - до 1 питие на ден за жените и 2 за мъжете - може да намали риска от сърдечни болести.

3 чаши кафе съдържат 100-125 милиграма кофеин, същото количество чай - 50 милиграма, а кока-кола - 40 милиграма.

Влиянието на кофеина върху кръвното налягане е обект на продължителен спор между специалистите. Според някои изследвания такова влияние не съществува, но учени от университета Дюк открили, че консумацията на 500 милиграма кофеин - около 3 чаши кафе на ден - повишава кръвното налягане с 4 пункта.

Кофеинът повишава кръвното налягане, като свива кръвоносните съдове. Той засилва ефекта от стреса, а когато човек е стресиран, сърцето му започва да помпа повече кръв, от което кръвното налягане се повишава.

Чай от каркаде /хибискус/. Изследване на учени от университета Тафтс установи, че  при пациенти, които консумирали по 3 чаши чай от каркаде дневно за 6 седмици, кръвното се е понижило със 7 пункта.

Претоварването в офиса. Учени от Калифорния изследвали над 24 хил. жители на щата и установили, че над 41 часа работа в офис през седмицата повишава риска от високо кръвно налягане с 15%. Според тях, извънредното работно време намалява възможностите на хората да спортуват и да се хранят здравословно. Определете си един разумен час за приключване на служебните задължения, за да ви остане време за малко движение и приготвяне на здравословна храна.

Приятната музика понижава кръвното налягане. Освен че човек се чувства наистина добре под въздействието на любима музика, лечебното й действие е доказано от изследователи от Флоренция. При експеримента 28 хипертоници слушали успокояваща класическа музика по половин час на ден, като през това време дишали бавно. След месец кръвното налягане на пациентите се понижило средно с 4,4 пункта. 

Опитайте се да се излекувате от хъркането. Постоянното силно хъркане е един от главните симптоми на сънна апнеа. Учени от университета в Алабама откриха, че много от страдащите от апнеа имат високи стойности на хормона алдостерон в кръвта, който повишава кръвното налягане. Установено е, че половината от хората с апнеа имат високо кръвно налягане. Страдащите от апнеа преживяват многократно кратки паузи на дишането по време на сън, което потенциално застрашава живота им. Освен това те се събуждат с главоболие и чувстват умора през целия ден. Лекуването на апнеата може да понижи нивото на алдостерон и кръвното налягане.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

8 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

imam visoko kravno -45 kg ne piya i ne py6a -bix zelala da mi posavetvate kak i s jkakvo d SI KA4A KILOGRAMIT -10 4AKAM BA6ATA PREPORAKA SA NADEBELYAVANE -0895901073 MERSI

Zdravei ako mozesh da piesh po dva limona sutrin ste ti e ot polza ili edna chasha mliako sas edna chaena lazica kanela vseki den

Медицински Пиявици – цена 7лв на пиявица. Ексресна куриерска доставка на следващият ден до дома ви. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите грижи за тях, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email: jeliomir@abv.bg
Ние сме официалните вносители на Медицински Пиявици тип “Хирудо-Медисиналис” за България, директно от био-фермата производител. Поръчки над 50, 100, 200, 300, и повече броя се таксуват по цени на едро, с безплатна доставка. Цените ни са най-добрите в цяла Европа! 7лв - до 20 пиявици ; 6лв - от 20 – 50 бр ; 5лв - от 50-100 ; 4лв - от 100-200 ; 3лв - от 200-500 ; 1лв - от 500-1000
При нужда, пиявиците могат да бъдат полагани на специални рефлескорни точки по тялото, както и на болните места и органи от наш практикуващ пътуващ-хирудотерапевт, за което лечение се заплаща допълнително, в зависимост от положената бройка.
Терапията с хирудо-пиявици се ползва успешно от векове наред и напоследък се радва на възроден интерес у нас, благодарение на хомеопатичните и традиционни методики на лечение на болести. Кръвопускането е ефективен метод за лечение на редица здравословни проблеми и дори са известни не един случай на “съживяване” и “връщане към живот” на редица тежко-болни благодарение на тази методика.
Пиявиците са небезизвестни и за целите на подмладяването, разкрасяването, прочистването на токсини от тялото (детоксификация), подсилване на организма, стягане на кожата и тъканите и подобряване еластичността й, опъване и изглаждане на бръчките, отслабване, подобряване на тонуса и настроението, получаване на блясък в очите и придобиване на супер-сексапилно излъчване.
Терапията с пиявици също: прочиства лимфата, подобрява производството на колаген в тъканите и възстановява био-полето на тялото, правейки го по-устойчино на външни вредители и атаки, увеличава имунитета на организма, както и силата и издържливостта му, пречиства кръвта и премахва застоя, подобрява и нормализира кръвообръщението и обмяната на веществата. След терапия, човек се чувства като новороден; подмладен, гъвкав, подвижен и пълен с енергия и живот.
Хирудотерапията лекува и редица сериозни заболявания, като повишен хемоглобин, високо кръвно налягане, ниско кървно налягане, световъртеж, анемия, тромбофлебити, тромбози-слепване на еритроцитите, тромбоза на артериите и вените – гъста кръв, нарушено кръвоснабдяване, студени крайници, запушване на кръвоносните съдове, отоци, лимфен застой- натрупване на лимфен оток, глаукома, възпаление на зъб, зъбобол, парадонтоза, псориазис, невродермит, екзема, варикозно разширени вени, хемороиди, ревматизъм, артрит, хипертония, сърдечна недостатъчност, бронхит, цироза на черния дроб, възпаление на кожата, доброкачествени тумори и бучки, менструални проблеми, смущения в цикъла, кисти на яйчника, безплодие, ендометриоза и запушване на маточните тръби, миоми, стерилност, заболявания на простатата, простатит, вътре-черепно налягане, мигрена, невроза, безсъние, невралгия, атеросклероза, подагра, костни и ставни заболявания, панкреатит, артроза, артрит, псориазис, екзема, циреи, херпес, ревматизъм, акне, аденомиома, инфаркт на миокарда, подагра, склеродермия, колагеноза, пиорея, кървене от носа, радикулити, неврити, аднексит, гангрена, шум в ушите, инсулт, главоболие, мигрена, стенокардия, диабет, бъбречна недостатъчност, косопад, целулит, наднормено тегло. Изтръпване на краийниците или студени ръце и крака бързо се оправят след само един лечебен сеанс. Изключително добри резултати се постигат с пиявичната терапия при болки в гърба, коленете, врата, раменете, ръцете и ставите.
Лечението с пиявици е голямо предимство, медицинската пиявица е цяла фармацевтична фабрика, без странични ефекти, така че ако чувствате, че това е вашия метод на лекуване, опитайте го, бъдете близо до природата. Не се бавете и не чакайте най-лошото да ви се случи, поръчайте си пиявици и разрешете проблемите си преди да са настъпили сериозни последствия. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите за тях и за вас грижи, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email: jeliomir@abv.bg / Цена: 7лв на пиявица.

samo upotreba na limon..po dwa na den /

И лекарствата не ми помагат джипито ми казва че и 150/95 не било страшно-дили е така

ketrin obarnise cam bog samo toi moge da ti pomogne.

Според мен важно за регулиране на кръвното налягане е да не се пие кафе или поне не по-много. Препоръчвам и по 2валерианки на ден и най-важното спокойствие.

Преди 2 месеца отказах цигарите и напълнях с около 7-8 кг.Понеже съм в постоянно движение така и не разбрах как стана това, докато един ден ме заболя страшно главата в областта на тила.След посещение в бързата помощ се оказа , че има 170 /110 кръвно .Дадоха ми хапчета , болката отмина и кръвното спадна , но от 1 седм. го следя и наблюдавам да варира от 140/110, 148/107.Не иска да падне ж нормите на нормалното .Направих изследвания за кръв и урина и сам напълно в норма нито холестерин, нито захар ...здрава. А чувствам 4е не6то не е наред с мен.....Моля Ви помогнете ми искам да вляза в нормата.Благодаря

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.27340 seconds