Новини и статии

Как да извлечем максимална полза от плодовете?

Публикувано в: Хранене и диети 22 February 2011

fruits04

Повечето хора приемат плодовете и зеленчуците като даденост – полезни са и трябва да се ядат, но може и без тях понякога. Родителите обаче трябва да внимават повече с отношението си към полезните растителни храни, тъй като децата оформят хранителния си режим според действията на майките и бащите си. Затова следвайте тези съвети, за да извлечете максимална полза от пресните плодове.

Общи насоки

Дръжте купа с цели плодове на масата или в хладилника. Така винаги ще са ви пред очите. Хладилникът е подходящо място за съхраняване на плодовете за по-дълго. Купувайте сезонни пресни плодове, когато те са най-вкусни и полезни.

Най-хранителните...

Избирайте плодовете според съдържанието им на хранителни вещества и фибри. Целите плодове са за предпочитане пред соковете. Избирайте плодове с повече калий - банани, сливи, сушени праскови и кайсии, пъпеш, портокалов сок.

Кога и какво...

На закуска добавете банани или праскови в зърнената си каша, сложете боровинки в палачинките. Пийте пресен сок от портокали или грейпфрут. На вечеря добавете смачкан ананас в зелевата салата или включете мандарини, портокали и грозде в зеленото предястие. Към месните ястия може да слагате и плодове, например пиле с кайсии.

Вместо снакс...

Нарязаните плодове са чудесна междинна закуска. Направете си плодова салата с парченца ананас или пъпеш, както и цели зърна грозде. Сушените плодове също са подходящи за странично похапване. Те са лесни за носене и съхранение. Тъй като се изсушават, то ¼ чаша се равнява на ½ чаша пресни плодове.

Плодови съвети за деца

Дайте добър пример на децата си като превърнете консумирането на плодове всеки ден в приятно преживяване, а не задължение. Включете децата в купуването, беленето и рязането (в зависимост от възрастта им) на плодовете.

Докато пазарувате, позволявайте на малчуганите да избират нов плод, който да опитат по-късно вкъщи. Украсявайте храната на децата с плодове - направете усмихнато личице от нарязани банани (за очите), стафиди (за носа), както и резен портокал (за устата). Предлагайте им стафиди или други сушени плодове вместо бонбони.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12050 seconds