Новини и статии

Вегетарианството не пази от всички видове рак

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини, Превенция и хигиена 1 July 2009

999911527

Хората, които не консумират месо, са изложени на по-малка опасност да се разболеят от рак, но това не се отнася за всички форми на това заболяване, показват резултатите от изследване на над 60 хиляди души, съобщи Би Би Си.

Специалисти от британски и новозеландски университети са установили, че сред вегетарианците по-рядко се срещат левкемия, рак на пикочния мехур и на стомаха. В изследването, което е публикувано от списанието British Journal of Cancer, се казва, че защитният ефект от вегетарианството, както по всичко личи, не се разпространява върху рака на дебелото черво, от който умират голям брой хора. А вероятността да се разболеете от рак на шийката на матката е даже два пъти по-голяма при вегетарианците и тези, които консумират риба в сравнение с любителите на мръвките. Според публикуваните данни, ако средно 33 души на 100 се разболяват от рак на един или друг етап от живота си, при тези, които не се хранят с месо, този показател е 29 души на 100. Например, вегетарианците са с 75% по-малко изложени от опасността да се разболеят от множествена миелома, доволно рядко срещан рак на костния мозък, в сравнение с хората, консумиращи месо. Професор Тим Кей, ръководител на изследването, заяви, че само въз основа на него не трябва да се правят еднозначни извод. "Към момента фактите, установени в хода на изследването, са недостатъчни, за да се стремим към внасянето на особено сериозни промени в хранителния режим на тези, които се придържат към средна балансирана диета", заключи той.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24522 seconds