Новини и статии

Как се лекува алкохолната зависимост

Публикувано в: Психично здраве 14 September 2009

Алкохолик

Медикаментите и психотерапията са решенията, които дават реални резултати при лечението на алкохолизма, пише румънският вестник "Евениментул зилей".

Алкохолизмът е болест, която изисква лечение в психиатрично заведения. Лекарите казват, че хората, които отказват да признаят проблемите си с алкохола, единствено може да навредят на себе си. "Няма лечение, което спасява от алкохолизма, ако човек не осъзнае, че има нужда от помощ", казва лекарят-психиатър Еуджен Хриску от клиниката Psy-Motion в Букурещ. Ситуацията се усложнява при появата на халюцинации, загуба на съзнание или насилие. И.Т.(28 години) разказва как са започнали проблемите с алкохола при баща й. "Провали го компанията му. Казваше, че пие, за да се отпусне. С времето проблемът се усложни. Изгуби работата си, майка се разведе с него. Имаше халюцинации, виждаше сцени на насилие, беше ни страх от него. Не успя да победи болестта, дори и след дълго лечение", разказва потърпевшата. Алкохолизмът може да бъде победен, ако пациентите потърсят лекарска помощ, преди болестта да достигне прекалено напреднал стадий. Някои алкохолици спират да пият, когато осъзнаят, че вредят на най-близките си. Ако обаче станат зависими от алкохола, желанието им да прекратят вредния навик не е достатъчно. "Алкохолната зависимост не може да бъде лекувана само с желязна воля, защото алкохолът засяга контрола на желанието да се консумира", обяснява Хриску. Роднините или приятелите опитват често да помогнат на болните без знанието им, като се опитват да ги лекуват, поставяйки медикаменти в храната или питието им. Това е неефективен метод в дългосрочен план, както и много опасен, който може да доведе и до смъртни случаи. Издадени чрез рецепта, лекарствата може да имат благоприятно въздействие върху пациента, като намалят желанието му за употребата на алкохол и разрешат проблемното му психическо състояние като тревожност, депресия, безсъние.

За постигането на добри резултати, трябва най-напред да се избере подходящия вид лечение. След взимането на това решение следва същинското лечение, след това е ред на възстановяването. "В периода след лечението се препоръчва продължаване на възстановяването чрез посещаването на специализирани групи за алкохолици и техните семейства", уточнява психиатърът. Един болен човек винаги може да се излекува по-лесно, ако има подкрепата на семейството си. Ако не убедите един алкохолно зависим да отиде на лекар, то отидете първо вие при специалист за личен съвет. След това може да посетите лекаря заедно с човека, който има нужда от помощ.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18999 seconds