Новини и статии

Расте алкохолизма на шведките пенсионерки

Публикувано в: Психично здраве, Здравни новини 26 July 2009

Алкохолизъм сред пенсионерките в Швеция

Шведските пенсионери пият все повече алкохол. Медиците са разтревожени, че в тази статистика е представен не само силният, но и прекрасният пол. В момента почти 400 жени над 65-годишна възраст се лекуват от алкохолна зависимост, което е два пъти повече, отколкото преди 10 години.

Женското пиянство, за разлика от мъжкото, е опасно още и по причината, че е скрит проблем, за който е неприятно да се говори, алармират експертите. Наркологът от Института за обществено здраве Свен Андреасон смята, че именно по тази причина не се отделят достатъчно средства за борба с женския алкохолизъм. Увеличаването на алкохолизма сред пенсионерите се обяснява с по-високите доходи на хората, които през последните години излизат в заслужен отдих, както и с променените навици: поколението на 40-те години употребява много повече алкохол, отколкото шведите, родили се през 20-те и 30-те години на миналия век.

Но не само хората на преклонна възраст пият повече, отбелязва ИТАР-ТАСС. От 1979 до 2006 г. смъртността, свързана с алкохолизма, се е увеличила при шведките с 16%. При мъжете този показател е четири пъти по-висок, сочи статистиката, цитирана от ИТАР-ТАСС. Все повече шведки сядат зад волана в нетрезво състояние, алармират от полицията.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12888 seconds