Новини и статии

Какво ни кара да пълнеем (освен храната)?

Публикувано в: Любопитно 1 November 2010

10prichinizanapalnyavane

Прекаляването с храната и липсата на движение са основните причини за затлъстяването, но се оказва, че те не са единствените. Проучвания разкриват най-неочакваните неща, които могат да увеличат теглото - от гените на затлъстяването до ваденето на сливиците. Обърнете внимание на 11 изненадващи фактора, които могат да ви „принудят" да напълнеете.

Настинка

Децата, които са изложени на влиянието на определен щам на вируса на обикновената настинка - наречен аденовирус 36 - са по-склонни да страдат от затлъстяване, отколкото тези, които не са изложени, според констатациите в Pediatrics.

Климатик

Когато човек живее при постоянна температура, организмът не трябва да се старае да се охлажда или топли. Според проучване, публикувано в International Journal of Obesity, процентът на затлъстяване в районите, в които се използват климатици, се е увеличил.

Работеща майка

Децата, чиито майки работят, е по-вероятно да страдат от затлъстяване, отколкото тези, чиито майки си стоят вкъщи, според изследване, публикувано в American Journal of Epidemiology. Изследователи анализирали развитието на 8552 деца и установили, че децата, чиито майки са работили, са били по-застрашени от проблеми с теглото. Въпреки това, учените не са разгледали подробно хранителните навици и физическата активност на участниците, което може частично да повлияе на резултатите.

Недостиг на сън

Хората, които не получават достатъчно сън, са с увеличен риск от наднормено тегло, сочи проучване в Archives of Disease in Childhood. Хормоналните промени - например глюкозната непоносимост, предшественик на диабета - се появяват, когато организмът не получава достатъчно почивка. Ограничаването на съня може да стимулира глада и умората, които водят до намаляване на физическата активност, което причинява допълнително увеличаване на теглото, сочи проучване в Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Изваждане на сливиците

Изследователи от университета „Сейнт Луис" в Мисури открили, че децата, чиито сливици са отстранени, качват повече килограми, отколкото тези, които не се подлагат на интервенцията. Изследователите анализирали девет проучвания и открили, че повишеното тегло и индексът на телесната маса (ИТМ) може да се наблюдават седем години след операцията. ИТМ се увеличавал с от 5,5% до 8,2%. Премахването на сливиците облекчава други здравословни проблеми, но може да увеличи апетита на детето.

Светлината през нощта

Светлината през нощта може да добави няколко сантиметра към талията, сочи изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Мишки, изложени на слаба светлина през нощта, натрупали 50% повече тегло за период от осем седмици в сравнение с мишки, които са прекарали нощите в пълен мрак, дори когато и двете групи са имали едно и също количество храна и физическа активност. Резултатите са приложими при хората, които ядат късно през нощта, твърдят изследователите.

По-възрастна майка

Жените, които стават майки на по-късна възраст, е по-вероятно да имат деца с наднормено тегло, сочат различни изследвания. Проучване в Archives of Disease in Childhood показва, че децата, родени от жени на възраст между 30 или повече години, са с 2,6 - 2,8% повече телесни мазнини от децата, родени от жени на възраст под 25. Изследване в Journal of the American Medical Association пък установило, че затлъстяването е по-високо сред 9-10-годишните момичета, чиито майки са родили след 35-годишна възраст, в сравнение с момичетата, чиито майки са родили, когато са били на 21 или по-млади.

Замърсена околна среда

Замърсяването може да окаже влияние върху метаболизма на тялото, според проучвания, публикувани в Critical Reviews in Food Science и Nutrition и в International Journal of Obesity. Предизвикващите ендокринни смущения химикали като бисфенол А (в пластмасите) и полибромиран дифенил (огнеопорно вещество) са свързани със затлъстяването чрез намесата в сигнализацията на хормоните, сочи изследване. Пестицидите, които засягат хормоналния синтез и метаболизма, могат да достигнат до хората чрез хранителната верига.

Гените

Учените идентифицираха 18 нови генетични маркера, които могат да играят роля при затлъстяването, както и 13 нови маркера, чрез които може да се определи дали мазнините ще се натрупват в областта на талията и бедрата, сочат две проучвания, публикувани в Nature Genetics. Много от тези маркери са в или близо до гени, които преди не са били свързани със затлъстяването. Изучаването им може да помогне за откриване на причините за затлъстяването при различните хора, съобщават учените.

Мазни храни през бременността

Изследователи от университета в Синсинати и Медицинския колеж на Джорджия открили, че мишки, хранени с богата на мазнини диета, е по-вероятно да имат поколение с проблемно тегло в сравнение с тези с нормален режим на хранене, според проучване в FASEB Journal. По-високото тегло при раждането е било рисков фактор за затлъстяване по-късно в живота. Това се дължи на консумираните мазнини от майката, които водят до прехранване на плода през плацентата. Според изследователите резултатите са приложими и за хората.

Лекарства

Някои лекарства, приемани за овладяване или предотвратяване на депресия, диабет, хипертония и нежелана бременност, може да предизвикат увеличаване на теглото. Проучване в Critical Reviews in Food Science and Nutrition показва, че психотропните медикаменти (антидепресантите) и препаратите за контрол на високото кръвно налягане (бета-блокери) са свързани с увеличаване на теглото.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13662 seconds