Новини и статии

Късното майчинство заплашва детето с рак

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 17 July 2009

Бременност

Късното майчинство може да доведе до развитието на множество ракови заболявания при новороденото, откриха американски онколози от Университета на Минесота, предаде ИТАР-ТАСС.

Макар в повечето случаи рискът да не е критично голям, изводите от изследването показват, че раждането на деца от възрастни майки е един от факторите, обясняващ развитието на рак в детството. Изследването е проведено сред 17 хиляди деца, получили диагноза рак в бебешка възраст и до 14 години между 1980-2004 г. Също така е било анализирано състояние на над 57 хиляди здрави деца. Било е установено, че покачването на възрастта на майките на всеки пет години е свързано с повишаването на риск от най-разпространените ракови заболявания в детството със 7-10%. Бащината възраст не се е асоциирала с повишаването на риска от рак при децата. Предполага се, че възрастовите промени на хормонално равнище и ДНК на яйцеклетката по време на бременност са отговорни за предаването на опасните заболявания на потомството. Механизмът на наследствена мутация се съгласува с изводите на лекарите, че майчината възраст оказва най-силен ефект върху вероятността от развитието на детски рак.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17303 seconds